naar inhoud

Toerisme en erfgoed

Geniet je van een fikse wandel- of fietstocht, word je bekoord door de charmes van een folkloristisch cafeetje of gaat je interesse uit naar waardevolle monumenten en parken? Asse heeft het allemaal!

Liefhebbers kunnen hun hart ophalen in de prachtige natuur die Asse rijk is. Ontdek de mooiste plekjes: de glooiende landschappen en de kronkelende beekjes in regio's als de Kruisborre, Pullewouwe, Hoogpoort en Putberg. Het Vrijthoutbos, Kravaalbos en Kartelobos staan bekend om hun grote diversiteit aan plantensoorten. Het Waalborrepark is met zijn open grasvlaktes en unieke bomencollectie zeker een bezoekje waard!

Negen wandelroutes, het fietsknooppuntennetwerk en een mountainbikeroute begeleiden je bij je ontdekkingstocht doorheen al het moois in de Assese deelgemeenten en laten je proeven van de rijke geschiedenis, de folklore en de vele waardevolle gebouwen. Zowel grote monumenten, waaronder het Oud Gasthuis en de Sint-Martinuskerk, als opmerkelijke herenhuizen, historische hoevegebouwen en devotiekapelletjes liggen op de weg.

In het Assese folkloristische leven speelt hop een grote rol. De Hopduvel, het symbool voor alles wat de hopoogst kon vernietigen, is een centrale figuur. Tweejaarlijks, in het tweede weekend van september, vinden de Hopduvelfeesten plaats. Het concept is ondertussen bij zowel de Assenaar als de niet-Assenaar bekend: feest, muziek, theater en spektakel worden afgewisseld met tentoonstellingen, de Hopduvelverbranding en niet te vergeten: de Hopduvelstoet!

Na jaren zonder hopveld was het in mei 2010 eindelijk zover: toen nam het gemeentebestuur het nieuwe hopveld plechtig in gebruik. De nieuwe hoplochting ligt aan het veldbaantje 'Den Hooghe Vleughe', een onverharde wandelweg tussen Waarbeek en Doren. Bijzonder aan dit veld is het kunstwerk van Peter Schoutsen.

Wie graag de innerlijke mens versterkt, kan steeds op de Markt terecht. De verschillende tavernes en restaurants verschaffen er culinair plezier. Van eind februari tot half april serveren verscheidene Assese restaurants hopscheuten. De 'hopkeesten' zijn een echte delicatesse die je zeker moet proeven! Een lijst van de restaurants die deze lekkernij jaarlijks op het menu zetten, vind je terug in de hopbrochure.

Verspreid in de gemeente vind je nog de authentieke cafeetjes en herbergen waar het lijkt alsof de tijd is blijven stilstaan. 'De Koekoek' in Asse, 'Café De Nieuwe Mot' in Zellik, 'Den Ouden Belg' in Relegem, ''t Wit paard' in Kobbegem en 'Café 3 voor 1 frank' in Asse-Terheide zijn slechts enkele voorbeelden. De echte bierliefhebber komt in het gehucht Kobbegem, waar zich de geuze- en kriekbrouwerij Mort Subite bevindt, zeker aan zijn trekken.

Wie 's avonds nog een concert of theatervoorstelling wil meepikken, kan terecht in Cultuurcentrum Asse of in het kleinkunstencentrum 't Smiske. Kunstliefhebbers moeten zeker een bezoekje brengen aan galerij Buda in Asse-Terheide en galerij De Ziener in Asse-centrum. Deze laatste is bekend om haar driejaarlijkse kunstenroute 'Van Stof tot Asse'.

Bezoekers die langer dan één dag in Asse willen vertoeven, vinden zeker onderdak in één van de hotels. Ook verscheidene gastenkamers en een hoevehotel stellen voor jou graag hun deuren open!

Asse maakt, samen met de 43 andere gemeenten rond Brussel, deel uit van de toeristische regio Groene Gordel. Die telt een schat aan parken, tuinen en groene plekjes. Samen met de ongeschonden landschappen maakt dit de Groene Gordel tot een regio waar het - soms letterlijk - verrassend herademen is in de schaduw van de hoofdstad. De centrale ligging maakt van de Groene Gordel een bestemming bij uitstek voor dagtoerisme.

Vanuit de diversiteit van de drie subregio's Dijleland, Brabantse Kouters en Pajottenland & Zennevallei, biedt de Groene Gordel een uitgebreid toeristisch aanbod op het vlak van cultuur, technologie, wellness, streekproducten en horecabeleving. Asse behoort tot de subregio Brabantse Kouters.

De Groene Gordel en zijn tegenhanger Hageland werden in 2001 afgebakend en passen binnen de strategische ontwikkelingsplannen die de dienst Toerisme van de provincie Vlaams-Brabant met steun van Toerisme Vlaanderen uitwerkte voor het toerisme in de regio. De twee toeristische regio's werden opgericht nadat de provincie de toeristische werking in de regio liet doorlichten en uit het onderzoek bleek dat Vlaams-Brabant zich moest profileren via twee groene regio's en de kunststad Leuven.