Actief ouder worden

Waarom sporten op latere leeftijd?

Spierkracht

Ouder worden gaat gepaard met een voortdurende afname in spiermassa, inspanningscapaciteit en elasticiteit. Hoe ouder je wordt, hoe sneller je vermoeid bent en hoe minder kracht je hebt. Al op 30-40 jaar zien we een jaarlijkse afname van spierkracht en spiermassa van ongeveer 1%. Vanaf de leeftijd van 70 jaar versnelt dit proces tot 3,5% krachtverlies per jaar. 

De remedie is gelukkig even eenvoudig: meer bewegen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat regelmatig fysiek actief zijn een positief effect heeft op zowel de afname van de spiermassa als het afweersysteem bij ouderen. Om je een idee te geven: vijftigplussers die voldoende bewegen en lichamelijk actief zijn, kunnen een betere conditie hebben dan dertigers die nauwelijks bewegen.

Vijf voordelen van sporten op latere leeftijd

  1. Als je op latere leeftijd regelmatig aan lichaamsbeweging doet, blijf je langer zelfstandig.
  2. Een regelmatige uithoudingstraining zorgt ervoor dat je eetlust gestimuleerd wordt en dat je lichaam voldoende mineralen, eiwitten en vitamines opneemt.
  3. Door de beoefening van sport, vooral dan in groep, maak je nieuwe vrienden.
  4. Ook je geheugen kan door regelmatige lichaamsbeweging gestimuleerd worden.
  5. Lichaamsbeweging is een van de beste middelen tegen allerlei ziekten. Bij overgewicht en/of suikerziekte is een progressief trainingsprogramma een belangrijk hulpmiddel om de aandoening te bestrijden. Ook bij andere aandoeningen, bv. hoge bloeddruk, botontkalking, hartziekten, … heeft regelmatige lichaamsbeweging een belangrijk en gunstig effect.

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be