Fake News

grote weergave Fake News (© VRT) ©© VRT
Geannuleerd. IcordisTasks.UiT.Models.UitStatusReason
Tickets voor voorstellingen in het voorjaar 2021 zijn beschikbaar vanaf zaterdag 16 januari 2021 om 8 uur.In deze lezing neemt VRT-journalist Tim Verheyden je mee achter de schermen van fake news of nepnieuws. Tim vertelt hoe nepnieuws deel uitmaakt van een wereldwijde stroom aan desinformatie, die dient om ons allemaal te beïnvloeden.


"Jij bent fake news", riep president Trump ooit op een persconferentie naar een journalist van CNN en sindsdien is die term een wereldwijd begrip. Maar waar komt dat 'fake news' nu eigenlijk vandaan? Hoe is 'fake news' in geen tijd kunnen uitgroeien tot een (politiek) begrip?


Fake news bestaat al heel lang, maar vooral in de sociale media vormt het meer en meer een probleem. Voor vele mensen, en vooral jongeren zijn de sociale media namelijk hun enige nieuwsbron.

Wie mogen we nog vertrouwen, wie kunnen we nog geloven? Hoe kunnen we echt nieuws van vals nieuws onderscheiden, hoe kunnen we alternatieve feiten doorprikken?


Deze lezing kadert in het project “fake news,” een initiatief van de bibliotheken van de Noorderrand. Meer info over dit project volgt.


Wie is Tim Verheyden?


Tim Verheyden is VRT-journalist sinds 2012.

Als reportagemaker maakte hij voor het duidingsprogramma “Koppen” de indringende reportage 'Made in Bangladesh' over de werkomstandigheden van textielarbeiders in dit lageloonland. In 2019 maakte hij de driedelige reportage “Facebook en ik”.

Eerder werkte hij voor de Vlaamse Mediamaatschappij. Hij maakte voor het magazine “Telefacts” onder andere een spraakmakende reportage waarbij hij - weliswaar undercover - een nepbom tot in een vliegtuig op Brussels Airport kon smokkelen.www.timverheyden.com 

www.topspreker.be

Informatie

Wanneer

Prijs

€ 5,00

Waar

Cultuurzaal Oud Gasthuis

Organisatie

bib Asse

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be