Niek Hendrix - Tamara Van San

grote weergave Exoskeleton 2018 Glazed ceramics 63 x 42 x 36 cm (Tamara Van San) ©Tamara Van San
NIEK HENDRIX
“Het betreft een tentoonstelling in een compacte vorm gepresenteerd. Het gaat mij als schilder nooit zo zeer om het ene werk, maar om de laterale verbanden (het opnieuw ordenen van bestaande informatie om zodoende nieuwe formatie te laten ontstaan), die afbeeldingen kunnen voortbrengen. Ieder beeld representeert in zekere zin een waarheidsconstructie waarbij ik hoop door die verschillende constructies bij elkaar te tonen, tussen de regels door, een grotere vorm van waarheid te kunnen ontwaren.
Een beetje als de grot van Plato waarbij we, als we de schaduwen tegelijkertijd zouden analyseren, we een beter beeld krijgen van de lichtbron.
Sommige beelden komen uit wetenschappelijke publicaties, andere uit de kunstgeschiedenis, films, populaire cultuur en weer anderen creëer ik zelf. De beelden die ik schilder komen uit alle tijden en richtingen maar zijn vaak in hun verschijning absoluut, ze dulden geen ambiguïteit, dubbelzinnigheid of meerdere betekenissen”.

Sprekende vormen
Over het werk van TAMARA VAN SAN
Tamara Van San (°1982) maakt prachtig werk, waarin de schoonheid uit haar hol gelokt wordt en in een gracieuze struikeling wordt bevroren. Echt werk, dat geen antwoorden zoekt op academische vragen, maar sporen vormt van een op de wereld betrokken bestaan, waarin de liefde voor mooie dingen zich uitstrekt van een blauw gestipte rog tot Picasso's gipsen afdruk van een prop papier. Het meest specifieke aan haar werk is dat zij dingen kan maken die tot ons spreken zonder figuratief of geometrisch te zijn. Dat is uitzonderlijk. Daarnaast kan zij ook beeldhouwen met kleur. Dat is even uitzonderlijk. Zoals elke spreektaal bestaat uit betekenisloze klanken en gebaren die pas een betekenis krijgen door hun schikking en gebruik, bouwt Tamara Van San aan een talloze verzen tellend heldendicht, draaiend, trekkend en duwend aan vormen die tot ons spreken zonder woorden, maar zich vol van gedachten verder zingen in de onbewaakte kamers van ons bestaan.
Hans Theys

Bron: UiTinVlaanderen.be

Informatie

Wanneer

Waar

Galerie De Ziener

Organisatie

Galerie De Ziener

Contact

Onthaal en snelbalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be