Jo De Smedt "J.B. on the rocks" - recent werk

grote weergave 'J.B. on the rocks' 150x100cm grafiet, kleurpotlood op papier 2019 (Jo De Smedt) ©Jo De Smedt
'J.B. ON THE ROCKS' is een hommage aan de kunstenaar Jean Brusselmans (1884-1953).
Brusselmans ontwikkelde een authentieke stijl die los stond van de toen heersende modes in de beeldende kunst. Op het eerste zicht komt zijn werk koel en afstandelijk over. Het lijkt niet virtuoos getekend of geschilderd. Ze lijken eerder wat onhandig en houterig gemaakt.
Brusselmans liet zich hiervoor inspireren door 'Images d'Epinal' en past precies dezelfde techniek toe : schilderen met donkere contouren, nadien opvullen met vlakke kleuren.
De reeks 'J.B. ON THE ROCKS' vertrekt van tekeningen gemaakt naar het werk van Jean Brusselmans. De eerste schetsen zijn gemaakt tijdens een bezoek aan de tentoonstelling van Jean Brusselmans in het Gemeentemuseum Den Haag. De aandacht richt zich op stillevens en gebruiksvoorwerpen zoals kannen, kruiken en vazen.
Deze tekeningen zijn nadien uitgewerkt in zwarte grafiet gecombineerd met felgekleurde cartooneske figuren. Deze cartoons zijn samengesteld uit prenten van kleurboeken en prenten van het internet.
De reeks tekeningen getiteld 'TRENCH ART', eveneens geïnspireerd op de 'Images d'Epinal', zijn cartooneske figuren, samengesteld uit bestaande delen van beelden in combinatie met eigen creaties en interpretaties. Beeldafval vormgegeven en vertaald naar een nieuwe betekenis. De tekeningen, waarin een zekere vervreemding zit, verontrusten en verblijden tegelijkertijd.
De lijsten zijn gemaakt van verguld aluminium, verwijzend naar de kleur van obussen en kogels.

Een nieuwe reeks etsen onder dezelfde titel maakt gebruik van de iconografie van Trench Art. De vormgeving van deze objecten wordt soms letterlijk vertaald naar de etsplaat. Naast de Trench Art van WOI zitten er ook verwijzingen in naar de Amerikaanse Zippo aanstekers uit de Vietnam oorlog. Vaak versierden soldaten hun Zippo's met tekst en tekeningen. Niet zelden als commentaar op hun situatie :

I'M READY TO GO HOME

Bron: UiTinVlaanderen.be

Informatie

Wanneer

Waar

Galerie De Ziener

Organisatie

Galerie De Ziener

Contact

Onthaal en snelbalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be