Asse krijgt een OverKop-huis

In 2024 komen er 23 nieuwe OverKop-huizen in Vlaanderen, waaronder ook een nieuwe vestiging in Asse. Zo’n OverKop-huis is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor jongeren tussen 12 en 25 jaar oud, waar naast ontmoeting en vrije tijd ook aandacht is voor mentaal welzijn.

Een OverKop-huis is een ontmoetingsplek waar jongeren tot 25 jaar steeds binnen en buiten kunnen lopen en allerlei ontspannende activiteiten doen. Als ze daar nood aan hebben of zich even wat minder goed in hun vel voelen, vinden ze er in de eerste plaats een luisterend oor.

61 locaties

De eerste 5 OverKop-huizen kwamen er in 2016, naar aanleiding van de Rode Neuzen Dag-actie. Die actie vroeg meer aandacht voor jongeren met psychische problemen. Intussen tellen Vlaanderen en Brussel samen 38 OverKop-huizen. De Vlaamse regering wil dit tegen eind dit jaar optrekken naar 61 locaties. Bestaande OverKop-huizen in onze regio vind je in Vilvoorde, Halle en Sint-Pieters-Leeuw (antennepost). Het is de bedoeling dat er dit jaar nog 2 OverKop-huizen in de regio bijkomen: in Lennik en in Asse.

Kind- en jeugdvriendelijke gemeente

We startten een jaar geleden met een traject naar een kind- en jeugdvriendelijke gemeente. Via onze bevraging 'JONK en veel te zeggen' onderzochten we wat er leeft bij onze kinderen en jongeren. Vrije tijd en welzijn kwamen daar (samen met publieke ruimte) als prioritaire thema’s uit. Met een OverKop-huis zetten we sterk in op deze twee domeinen.

Verschillende puzzelstukken vallen hiermee samen. In 2024 opent het vrijetijdscentrum 't Gezel in Zellik, waar ook een jeugdplek is voorzien. De ideale plek om het OverKop-huis onderdak te bieden. In de jeugdplek krijgen verenigingen en jeugdinitiatieven ook de kans om activiteiten te organiseren. Het wordt een echte open plek voor jongeren. We zorgen er zo voor dat de nieuwe gebouwen maximaal renderen.

Toegankelijke hulpverlening

Het OverKop-huis wordt een plek met een laagdrempelig activiteitenaanbod, gecombineerd met toegankelijke hulpverlening. Zo vormt het een mooie aanvulling op de dienstverlening van het Huis van het Kind, dat zich voornamelijk richt op kinderen van 0 tot 12 jaar. Op die manier spelen we in op de nood van veel Assese kinderen en jongeren, en verkleinen we de stap naar professionele ondersteuning bij mentale moeilijkheden. Het OverKop-huis past daarnaast in een nog breder verhaal. We voorzien in ’t Gezel ook een welzijnsloket, waardoor we het sociaal beleid dichter bij de bevolking brengen, zowel naar volwassenen als naar jongeren toe.

De opening van het Assese OverKop-huis in vrijetijdscentrum 't Gezel is voorzien in september 2024.

Gepubliceerd op maandag 19 februari 2024 9.19 u.

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be