Wanneer je een bijennest, wespennest of hoornaars ontdekt, maak je best eerst uit met welk insect je precies te maken hebt. Gaat het om bijen, wespen of een Europese hoornaar? Die willen we zeker niet kwijt. Aziatische hoornaars daarentegen, willen we absoluut vermijden. Die vormt dan ook een gevaar voor ons biotoop en de bijenpopulatie.
Bijen
Bijtjes bijten niet, en steken slechts heel uitzonderlijk. Vele soorten bijen zijn beschermd, en daarom worden ze niet verdelgd. Voor lastige bijen of een bijennest op een onhandige locatie, neem je best contact op met een imker. Een lijst met imkers bij jou in de buurt, vind je op www.wespennest.vlaanderen.
Wespen
Wespen zijn vaak vervelend wanneer je rustig op je terras zit. Dat is logisch, want ze eten en drinken graag een stukje mee. Wespen zijn heel nuttig voor de natuur. Daarom laat je ze best met rust als ze niet hinderlijk zijn.
Bezorgen de wespen je echt kopzorgen? Een lijst met wespenverdelgers vind je op www.wespennest.vlaanderen.
Hoornaars
Er zijn twee soorten hoornaars in ons land: de Europese en de Aziatische hoornaar. De Europese hoornaar is praktisch onschuldig, en is even rustig als de wesp. Deze zien eruit als grote wespen, en zolang je ze met rust laat hebben deze geen snode plannen.
Voor de Aziatische hoornaar is het een ander verhaal. Ze zijn evenmin agressief als je ze met rust laat, maar zijn heel moorddadig tegenover onze bijenpopulatie. Hele zwermen bijen moeten er soms aan geloven, waardoor ook vele gewassen bedreigd raken.
Verdelging
Spot je een Aziatische hoornaar? Deze moeten meteen verdelgd worden.
Voor het verdelgen van wespen en hoornaars, verwijzen we naar een private verdelger. Een lijst met de verdelgers die in jouw buurt actief zijn, vind je via de website www.wespennestvlaanderen.be. Je vindt er ook een lijst met de actieve imkers, voor het geval je met een bijenzwerm zit. De meeste bijensoorten zijn namelijk beschermd en mogen niet zomaar verdelgd worden.
Voor het verdelgen van nesten van de Aziatische hoornaar, kan je nog steeds beroep doen op de brandweer, via het e-loket of telefonisch via 02 451 49 11. Indien mogelijk, mag je bij de mail ook een foto van het nest of de dieren bijvoegen. Dat laat de brandweer in vele gevallen toe alvast het onderscheid te maken tussen de Europese en de Aziatische hoornaar. De verdelging van de Aziatische hoornaar is gratis.
Bel 112 wanneer je na een steek van een insect in acuut levensgevaar verkeert door een allergische reactie.
Lokvallen
Vrijwilligers plaatsten in het voorjaar 2024 ruim 100 selectieve lokvallen en hebben 190 koninginnen gevangen. Hiermee willen ze voorkomen dat de hoornaars een nest maken. De lokvallen zijn allemaal verdeeld, maar voor meer informatie en de verdere opvolging kan je mailen naar aziathoornaar.asse@gmail.com
Meer info vind je op de website van Imkers Pajottenland of in de wespenfolder.