Bijen, wespen en hoornaars

Wanneer je een bijennest, wespennest of hoornaars ontdekt, maak je best eerst uit met welk insect je precies te maken hebt. Gaat het om bijen, wespen of een Europese hoornaar? Die willen we zeker niet kwijt. Aziatische hoornaars daarentegen, willen we absoluut vermijden. Die vormt dan ook een gevaar voor ons biotoop en de bijenpopulatie.

Bijen?

Bijtjes bijten niet, en steken slechts heel uitzonderlijk. Vele soorten bijen zijn beschermd, en daarom worden ze niet verdelgd. Voor ‘lastige’ bijen of een bijennest op een onhandige locatie, neem je best contact op met een imker. Een lijst met imkers bij jou in de buurt, vind je op www.wespennest.vlaanderen.

Wespen?

Wespen zijn vaak vervelend wanneer je rustig op je terras zit. Dat is logisch, want ze eten en drinken graag een stukje mee. Wespen zijn heel nuttig voor de natuur. Daarom laat je ze best met rust als ze niet hinderlijk zijn.

Bezorgen de wespen je echt kopzorgen? Een lijst met wespenverdelgers vind je op www.wespennest.vlaanderen.

Hoornaars?

Er zijn twee soorten hoornaars in ons land: de Europese en de Aziatische hoornaar. De Europese hoornaar is praktisch onschuldig, en is even rustig als de wesp. Deze zien eruit als grote wespen, en zolang je ze met rust laat hebben deze geen snode plannen.

Voor de Aziatische hoornaar is het een ander verhaal. Ze zijn evenmin agressief als je ze met rust laat, maar zijn heel moorddadig tegenover onze bijenpopulatie. Hele zwermen bijen moeten er soms aan geloven, waardoor ook vele gewassen bedreigd raken.

Spot je een Aziatische hoornaar? Deze moeten meteen verdelgd worden. Hiervoor kan je contact opnemen met de brandweer via info@zvbw.be. Zij beschikken over een speciaal team voor het verdelgen van de Aziatische hoornaar, en doen dit altijd gratis.

Download de infofolder hieronder en ontdek hoe je de verschillende insectensoorten herkent.

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be