Concrete maatregelen in Asse

Gemeentehuis: je kan opnieuw zelf online afspraken maken

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, vragen we om, voor de zaken waarvoor het kan, deze bij voorkeur online of via mail te regelen. Het bespaart je een verplaatsing en het is snel, gemakkelijk en kan ook buiten de openingsuren!

Om een bezoek aan ons gemeentehuis veilig te laten verlopen, vragen we volgende regels op te volgen:

 • Kom alleen, tenzij het niet anders kan. Check hiervoor steeds de website, want hier staat soms vermeld dat iemand anders mee moet komen (bijvoorbeeld aanvraag Kids-ID).
 • Ontsmet bij het binnenkomen je handen.
 • Bewaar altijd 1,5 meter afstand tegenover andere inwoners en medewerkers.
 • Respecteer het uur van je afspraak. Kom niet te vroeg of te laat. Blijf ook niet staan om een praatje te maken.
 • Ben je ziek? Kom dan op een ander moment.

Overzicht afgelaste evenementen/activiteiten in Asse

Woonzorgcentrum en dagverzorgingscentrum

Het woonzorgcentrum Hingeheem volgt de richtlijnen van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De directie bracht de familieleden van de bewoners van de versoepelde maatregelen. Er is een versoepeling van de bezoekregeling (bezoek in het woonzorgcentrum zelf is opnieuw mogelijk mits een aantal voorwaarden), ook de cafetaria is opnieuw open voor de bewoners, er is geen quarantaine meer voor binnengebrachte goederen, het normale animatieprogramma wordt in aangepaste omstandigheden opnieuw opgestart. Bewoners kunnen ook zonder begeleiding buiten een kleine wandeling maken. Bezoek aan de markt of boodschappen doen kan nog niet. Medische, paramedische en zakelijke afspraken kunnen wel doorgaan.

Gemeentescholen

De meest recente info vind je op de website van het Agentschap Onderwijs.

De scholen zijn gefaseerd open gegaan vanaf 18 mei.

Spinibo zorgt voor de voor- en naschoolse opvang vanaf 07.00 u en tot 18.00 uur op de scholen zelf. Ook de opvang op woensdagnammidag gaat door op de school zelf, tot 18.00 uur. Deze opvang is betalend volgens het gebruikelijke tarief.

Scholen uit het vrij onderwijs en gemeenschapsonderwijs

Spinibo zorgt voor de voor- en naschoolse opvang vanaf 07.00 uur en tot 18.00 uur op de scholen zelf. Ook de opvang op woensdagnamiddag gaat door op de school zelf, tot 18.00 uur. Deze opvang is betalend aan het gebruikelijk tarief. 

Uitzondering: vanaf 08/06 gaat de noodopvang voor de kleuters van Vijverbeek op woensdagvoormiddag door in Spinibo. Dit geldt ook voor de opvang op woensdagnamiddag.

Kunstenacademie

Afstandsonderwijs blijft de norm tot en met 30 juni.

De eindejaarstoonmomenten, de eindejaarstentoonstelling en de proclamaties kunnen helaas niet doorgaan. De proclamatie voor de leerlingen die afstuderen, is verplaatst naar zondag 4 oktober 2020 in CC Asse. Wij hopen hen dan een mooie afsluiter te kunnen bezorgen.

Gemeentelijke infrastructuur

Jeugdcentrum ’t Jass blijft gesloten tot einde juni. Alle activiteiten die gepland stonden in de feestzaal, de artiestenruimte en de repetitieruimte, worden geannuleerd.

De jeugddienst en sportdienst zijn telefonisch bereikbaar. Er is dagelijks iemand aanwezig, maar maak best een afspraak als je een specifieke vraag hebt voor een van de medewerkers.

Het Jongerenadviescentrum (JAC) is fysiek gesloten. Je kan de JAC-medewerkers elke dag bereiken tussen 11.00 uur en 20.00 uur via chat of telefoon: https://www.caw.be/jac/contacteer-ons/.

De sporthal en de sportloods zijn terug open. En ook het zwembad is sinds 1 juli opnieuw open. Je moet wel reserveren via sporthal.waalborre@asse.be of T 02 451 20 34. Voor het zwembad kan dit enkel telefonisch.

Cultuurcentrum Asse

Het Cultuurcentrum is gesloten tot einde juni.

Alle activiteiten die in gebouwen in het beheer van CC Asse gepland stonden, worden geannuleerd.

Dit betekent concreet dat alle publieksactiviteiten (eigen organisaties en van derden) tot einde juni geannuleerd worden. De schoolvoorstellingen worden geannuleerd tot einde schooljaar.

Het CC probeert nieuwe data te vinden voor de geannuleerde voorstellingen, maar dit zal niet voor elke voorstelling lukken.
Bij voorstellingen waarvoor een nieuwe datum werd gevonden, kan je als ticketkoper kiezen voor deze nieuwe datum of voor een terugbetaling.
Bij voorstellingen waarvoor géén alternatief is gevonden, worden de tickets uiteraard integraal terugbetaald.

Alle gebruikers van de lokalen en wie een ticket heeft voor een voorstelling wordt persoonlijk op de hoogte gebracht via mail.
Reeds betaalde bedragen, waarborgen e.d. voor activiteiten in deze periode worden terugbetaald aan de verenigingen en de gebruikers.

Check de website van CC Asse voor meer info.

Bibliotheek

De bibliotheek van Asse en Zellik openen vanaf maandag 25 mei opnieuw als uitleenpunt. Dat betekent ook meteen het einde van de bib als afhaalpunt. Reserveringen zijn niet meer mogelijk.
Inwoners kunnen dus opnieuw materialen uitkiezen en ontlenen. Door de geldende coronamaatregelen blijven er wel nog een aantal beperkingen en veiligheidsvoorschriften gelden. Zo zal een bezoek aan de bib beperkt worden tot maximum 30 minuten en zal je enkel materiaal mogen terugbrengen en/of uitlenen. De uitleen gebeurt aan de balie. Als je materiaal inlevert, gebruik dan de inleverbus (24/24 en 7/7 beschikbaar). Je hoeft daarvoor niet in de bib te zijn. Cashbetalingen zijn niet mogelijk.

Ook studeren, printen en kopiëren is niet mogelijk. De pc’s zijn niet beschikbaar.

Veiligheidsregels:

 • Kijk thuis al in de catalogus welke boeken/dvd’s je wenst, of kijk in de bib op je eigen smartphone. Er is gratis wifi.
 • Raak enkel de boeken aan die je wilt.
 • Kom bij voorkeur alleen (kinderen onder 12 moeten begeleid worden door een volwassene).
 • Ontsmet je handen aan de ingang.
 • Neem een nummertje aan het onthaal (max. 25 personen toegelaten).
 • Respecteer de in- en uitgang (volg de markeringen).
 • Houd 1,5 m afstand en volg de aanwijzingen van het personeel op.

Meer info kan je terugvinden op de website van de bib.

Sociaal Huis

Nieuwe openingsuren Sociaal Huis (T 02 452 80 67)

 • Maandag - dinsdag - donderdag: open van 08.30 uur tot 11.30 uur + telefonisch bereikbaar in de voor- en namiddag
 • Woensdag gesloten - wel telefonisch bereikbaar in de voormiddag
 • Vrijdag: open van 08.30 uur tot 11.30 uur + telefonisch bereikbaar in de voormiddag

De kinderruilwinkel Ditjes en Datjes is niet open en de activiteiten van het Huis van het Kind zijn geannuleerd.

Zitdagen van externe organisaties

FONS hervat de permanentie in het Sociaal Huis op donderdag 18 juni van 08.30 tot 11.30 uur. Tot einde augustus vindt de permanentie op donderdag i.p.v. woensdag plaats omdat de kinderruilwinkel momenteel op woensdag ook nog gesloten is. Je dient hiervoor geen afspraak te maken.

De zitdag van de Pensioendienst voor werknemers en zelfstandigen start ten vroegste op 8 september opnieuw op. Heb je vragen over het pensioen, kan je terecht bij de dienst Sociale Zaken van het gemeentebestuur. Maak hiervoor digitaal een afspraak of via T 02 454 19 19.

Het Vlaams Woningfonds hervat zijn permanentie op vrijdag vanaf 5 juni van 13.30 tot 16.30 uur en enkel na afspraak. Bel voor het maken van een afspraak naar 02 548 91 11.

Het woonloket houdt ten vroegste opnieuw in juli een zitdag.

Containerparken

De recyclage- en containerparken in Asse en Zellik zijn opnieuw open. Je kan er enkel terecht na afspraak.

Afspraak maken

De afvalophalingen door Intradura vinden tot tegenbericht gewoon plaats.

Markten

De markt in Zellik gaat opnieuw door vanaf zaterdag 23 mei. In Asse vindt ze opnieuw wekelijks plaats vanaf dinsdag 26 mei.
In Zellik zijn alle kramen toegelaten. Er kan voldoende afstand tussen de verschillende kramen worden bewaard. Voor elk kraam is een wachtrij voorzien (afgezet met nadarhekkens) waarbij klanten 1,5 m afstand van elkaar kunnen houden. We voorzien aan de andere zijde van de hekkens een doorgaand parcours in één staprichting.
Voor de markt in Asse is er een heus circulatieplan uitgewerkt. Het aantal kramen ligt hier immers hoger. We voorzien een ingang ter hoogte van de Fortis Bank en een uitgang waar de Vironstraat en de Kerkstraat elkaar kruisen. De andere toegangen worden met nadarhekkens afgesloten. Aan elk kraam voorzien we wachtrijen, met daarnaast een doorlopend parcours met verplichte looprichting. Tussen elk kraam is een ruimte van drie meter voorzien.

Er geldt een maximum aantal toegelaten personen. De gemeenschapswachten houden toezicht op het aantal aanwezige personen en op het respecteren van de maatregelen. We rekenen op de burgerzin van de marktbezoeker om zich aan de maatregelen te houden.

De marktkramers moeten:

 • verplicht een mondmasker dragen;
 • handgel voorzien;
 • toezicht houden op het respecteren van de regels van afstand houden (wat hun kraam betreft);
 • zoveel mogelijk fysiek contact met de klanten vermijden (bijvoorbeeld een vaste plaats voorzien aan het kraam waar de klant zijn aangekochte goederen zelf kan nemen en zo vermijden dat de zakken van de klant het kraam kunnen besmetten).

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be