Cursus knotbeheer op 20 november en 4 december

Knotbomen geven karakter aan ons landschap. Ze werden samen met hagen, heggen en houtkanten eeuwen gebruikt door mensen. Ze leverden brandhout en geriefhout, zorgden voor drainage of schaduw, dienden als windscherm of duidden perceelsgrenzen aan.

Vandaag hebben ze die functie niet meer. Ze blijven echter belangrijk voor de natuur en ons landschap. Het Regionaal Landschap wil het beheer ervan behouden, zodat deze belangrijke landschapselementen niet verdwijnen.

In deze basiscursus voor knotters leer je eerst de theorie over knotbomen en hun waarde voor natuur en landschap. Wat is de geschiedenis van knotbomen? Waarom herstellen we deze kleine landschapselementen. Welke boomsoorten zijn er? Hoe vorm je de knot? Daarnaast krijg je meer informatie over gereedschappen, hun onderhoud, technieken en veiligheid. Zo leer je hoe je jezelf beschermt tegen de risico’s van het werken met de kettingzaag. Deze theorieles vindt plaats op 20 november in Affligem.

Tijdens de tweede lesdag knot je zelf bomen onder begeleiding van een ervaren specialist. Deze dag neem je je eigen kettingzaag mee. Je kan de praktijkles enkel volgen als je eerst de theorieles volgt. De praktijkles vindt plaats op 4 december in Zemst.

Wil jij ook graag je handen uit de mouwen steken om de knotbomen in ons landschap mee te beheren? Werk je graag met de kettingzaag of wil je het graag leren? Volg dan de knotcursus en sluit je aan bij één van de knotteams van de Brabantse Kouters.

Inschrijven

  • Je kan je enkel inschrijven voor de volledige cursusreeks. Er is geen voorkennis vereist.
  • De cursus kost 95 euro. Het Regionaal Landschap betaalt hiervan 60 euro terug wanneer je je als actieve vrijwilliger aansluit bij www.goedgeknot.be.
  • De theorieles is gepland op zaterdag 20 november in Affligem, de praktijkles vindt plaats op zaterdag 4 december in Zemst.
  • Breng je eigen kettingzaag mee tijdens de praktijkles. Veiligheidsmateriaal wordt voorzien door het Regionaal Landschap.

Info

Regionaal Landschap, Ulrike Jacobs, via T 02 253 43 04 of ulrike.jacobs@brabantsekouters.be

Gepubliceerd op maandag 27 september 2021 11 u.

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be