De laatste jaren zien we het aantal geregistreerde feiten in het kader van cybercrime de hoogte ingaan. Tegelijk stellen verschillende onderzoeken dat schaamte bij de slachtoffers vaak hoog is waardoor lang niet alle slachtoffers klacht indienen. Gezien het groot aantal feiten en klachten binnen de politiezone AMOW, zet het bestuur - in samenwerking met de preventiedienst van de lokale politie - in op het voorkomen van cybercrime. We focussen daarbij op de doelgroepen die het vaakst slachtoffer worden én op de slachtoffers zelf.
Via het project CyberPreventieAdviseurs (CPA) van de provincie Vlaams-Brabant reiken we tips aan zodat herhaald slachtofferschap wordt voorkomen. Slachtoffers verwijzen we door naar de hulpverlening om hen bij te staan bij de verwerking van de feiten.
Het project CyberPreventieAdviseurs is qua werkwijze gelijkaardig aan dat van de DiefstalPreventieAdviseurs. Meer bepaald hebben we vrijwilligers opgeleid die bij inwoners langs gaan en hen aan de hand van een presentatie weerbaarder maken tegen cybercrime. Het is niet de bedoeling dat de CPA een anti-virusprogramma installeert of update, maar wel alle info bezorgt zodat de burger zich kan beschermen. Naast individuele bezoeken leiden we de vrijwilligers ook op om een infomoment voor groepen te verzorgen (scholen, jeugdbewegingen, rusthuizen, seniorenverenigingen, ...).
De opgeleide CPA krijgen een vrijwilligersvergoeding per uitgevoerd advies, overeenkomstig de bepalingen in het vrijwilligersbeleid.