De imkers van Asse vingen 155 koninginnen van de Aziatische hoornaar

In maart lanceerden de imkers van Asse een campagne om de snelle verbreiding van Aziatische hoornaar tegen te gaan.

Deze recent opgedoken exoot is bijzonder schadelijk voor onze al erg toegetakelde biodiversiteit: ieder nest verslindt op jaarbasis meer dan 11 kg insecten, waaronder ook bijen die onmisbaar zijn voor onze voedingsgewassen.

Geïnspireerd door de collega’s van de imkersbonden besloten zij zelf 100 selectieve lokvallen te maken voor het vangen van de nieuwe generatie koninginnen die vanaf het voorjaar uitvliegt. Ieder gevangen koningin betekent allicht voor de komende zomer één nest minder: winst voor onze bijen, de biodiversiteit en … minder werk voor de brandweer. De milieuraad was akkoord om de kosten van deze campagne te vergoeden.

Vrij vlot werden over geheel de gemeente zeer gemotiveerde helpers gevonden die bereid waren een lokval in hun tuin te plaatsen en de resultaten gedurende enkele maanden dagelijks op te volgen en te registreren.

Omwille van vooral het barslechte lenteweer moest echter tot einde april gewacht worden vooraleer er vangsten werden gemeld. Op 15 juni werd de actie stopgezet, omdat de koninginnen een nest hebben gemaakt, hun eerste nakomelingen kregen en zelf niet meer uitvliegen. De duizenden nieuwe werk(st)ers gaan nu op jacht om het werk verder te zetten.

De imkers moeten andere methodes proberen toe te passen om te beletten dat deze de bijenkorven uitmoorden. De hoop leeft dat deze preventieve campagne heeft bijgedragen om de schade alvast te beperken. In ieder geval zijn de organisatoren trots dat zij - met dank aan de vele medewerkers – samen 155 jonge koninginnen hebben gevangen. Het initiatief zal verder worden geëvalueerd met vooruitzichten voor de toeko

Meer info: aziathoornaar.asse@gmail.com

Gepubliceerd op maandag 1 juli 2024 13.09 u.

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be