Een uitgekiend, overkoepelend en gemeentelijk kernversterkend winkelbeleid is van cruciaal belang. Een strategisch commercieel plan of detailhandelsplan is hierbij een belangrijke steunpilaar voor de opmaak en uitvoering van het gemeentelijk detailhandelsbeleid. Het biedt inzichten in de huidige situatie en de toekomstige evolutie van de detailhandel in Asse.
Duidelijke beleidsdoelstellingen
Daarnaast stelt het plan ook duidelijke beleidsdoelstellingen voor de meest gewenste toekomstige situatie. Het plan geeft ook weer hoe we die situatie kunnen bereiken. De uitgangspunten maken dus tegelijk consequent beleid mogelijk én spelen in op hedendaagse en toekomstige wijzigingen in het winkelgedrag van de Assenaar of van bezoekers van buiten Asse.
Een dergelijk strategisch commercieel plan vormt de basis voor de beoordeling van vergunningsaanvragen, het uittekenen en organiseren van strategische evenementen en acties rond de detailhandel. Het zorgt voor een krachtige argumentatie bij de beoordeling en voor een sterke en eenduidige besluitvorming vanuit de gemeente.
Totstandkoming van het detailhandelsplan Asse
Op 9 november 2020 besliste het college van burgemeester en schepenen om de samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant voor de uitwerking van een detailhandelsplan toe te kennen.
Op basis van een toelichting en een enquête over het detailhandelsplan werd de input van de ondernemers een eerste keer gevraagd. Hierna werd het detailhandelsplan voorlopig goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen (19 juni 2023). Aangezien de gemeente de input van haar ondernemers en burgers graag kent, liep van 22 juni tot en met 19 juli een publieke inspraakprocedure.
Na de inspraakprocedure werden de opmerkingen samen met de adviezen van de gemeentelijke adviesraad lokale economie en gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening verwerkt. Er werd ook een extra advies gevraagd aan het Comité voor Kleinhandel. De resultaten hiervan werden verwerkt in het beleidsplan zelf alvorens dit definitief werd goedgekeurd (26 augustus 2024).
Beleidsmatig gewenste ontwikkelingen (BGO)
Een BGO biedt de gemeente de mogelijkheid om in het vergunningenbeleid rekening te houden met bepaalde beleidslijnen nog voor deze definitief juridisch verankerd zijn, of rekening te houden met beleidslijnen die men bewust niet hard wil vastleggen in voorschriften. Het valideren en bekendmaken van een BGO kan het lokaal bestuur helpen een consequent beleid te voeren bij de toepassing van de opportuniteitsbeoordeling.
Iedere omgevingsvergunningsaanvraag moet worden getoetst aan de legaliteitsvereisten (bestemming, voorschriften, watertoets,…) alsook aan de goede ruimtelijke ordening. De verenigbaarheid van de goede ruimtelijke ordening gebeurt in eerste instantie aan de hand van de inpasbaarheid in de onmiddellijke omgeving en bestaande toestand. Daarnaast kan de vergunningverlenende overheid ook rekening houden met een BGO (Artikel 4.3.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO)).
Beleidsmatig gewenste ontwikkelingen kunnen enkel gebruikt worden naast en niet in strijd met de toepassing van verordenende instrumenten, met name de plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen of stedenbouwkundige verordeningen. Ze kunnen niet het karakter krijgen van stedenbouwkundige voorschriften, noch in die zin toegepast worden. BGO ontslaan dus niet van motivering in concreto. (RvVb 16 april 2019, nr. A/1819/0879, NV Gravo).
Tegelijk impliceert het zogenaamde vertrouwensbeginsel dat de vergunningsaanvrager die zich schikte naar bekendgemaakte BGO, zijn vergunning niet mag geweigerd zien als er geen deugdelijke motieven zijn om in het concrete geval van de beleidslijn af te wijken.
Aangezien beleidsmatig gewenste ontwikkelingen geen verordenend karakter hebben, is de bevoegde overheid in beroep er niet door gebonden. Zij kan een andersluidend oordeel vellen over de goede ruimtelijke ordening.
De VCRO bevat geen lijst van mogelijke onderwerpen van beleidsmatig gewenste ontwikkelingen. De praktijk leert dat dit kan gaan over allerlei bekommernissen die in diverse types documenten zijn opgenomen zoals hoe zorgt men voor een voldoende ontwikkeld handelsapparaat, bvb. opgenomen in een beleidsnota kleinhandel (detailhandelsplan).
De gemeenteraad keurde op 26 augustus 2024 het detailhandelsplan Asse goed als beleidsmatig gewenste ontwikkelingen. Het plan is hieronder te vinden. Door middel van deze publicatie op de website wordt de BGO ook voldoende kenbaar gemaakt aan de bevolking.