Gewond of dood dier langs de weg

Een aangereden hond langs de weg? Of een wild dier dat gewond raakte? Wat doe je daarmee? Eerst en vooral de situatie inschatten. Als het dier een gevaar voor de veiligheid vormt, contacteer je best meteen de politie via het noodnummer 101.

Is er geen gevaar voor de veiligheid? Dan kan je zelf ingrijpen. Maar doe dat nooit met je blote handen. Daar kan je ziek van worden. Een gewond dier kan bovendien fel uithalen en je verwonden.

Leeft het dier nog, maar is het ziek of gewond?

Als het om een huisdier gaat, contacteer je best de lokale politie. Die vindt het baasje wel terug. Is het een noodlijdend wild dier zoals een konijn, vos, ree of een vogel? Dan mag je het Wildlife Taxi Team contacteren of het dier naar erkend vogelopvangcentrum brengen. Elke provincie heeft er eentje, in Vlaams-Brabant is dat het Vogelopvangcentrum Malderen.

Is het dier dood?

Verwittig de milieudienst of de politie met de exacte locatie waar u het dier heeft gezien.

Enkele speciale gevallen

  • Een dode marterachtige - bever, bunzing, das … - of wolf? Neem dan contact op met het Marternetwerk dat het dier zal onderzoeken.
  • Als je een dode roofvogel vindt en je vermoedt kwaad opzet, laat de vogel dan liggen en meld het bij de Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos.
  • In Wallonië is de Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij everzwijnen. Meld een dood of ziek everzwijn altijd bij het erkende vogelopvangcentrum.

Andere nuttige gegevens

  • Wildlife Taxi Team
    T 03 331 97 00

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be