FairTradeGemeente

Asse is een FairTradeGemeente en daar zijn we erg trots op! We behaalden deze titel in 2009 door aan volgende criteria te voldoen: 

Criterium 1: Lokaal bestuur
Het gemeentebestuur keurt een resolutie goed die Fair Trade steunt en beslist om koffie en nog minstens een ander fairtradeproduct aan te kopen voor vergaderingen, op kantoor en in de cafetaria's. Verder promoot de gemeente op regelmatige basis het bewustzijn rond Fair Trade via communicatie naar haar personeel en inwoners toe. 

Criterium 2: Winkels & horeca
Minstens twee fairtradeproducten zijn duidelijk beschikbaar in de plaatselijke winkels en horecazaken. Daarvoor zijn er doelstellingen vooropgesteld per aantal inwoners. De winkels en horecazaken communiceren ook over het feit dat zij fairtradeproducten verkopen of serveren.

Criterium 3: Scholen, bedrijven & organisaties
Een aantal scholen, bedrijven en organisaties gebruikt fairtradeproducten en communiceert daarover. Scholen zetten ook educatieve campagnes op om de kennis over en de betrokkenheid met Fair Trade te vergroten. 

Criterium 4: Media
De campagne tracht te zorgen voor zoveel mogelijk media-aandacht op lokaal en regionaal niveau. Daardoor bereikt men een groot deel van de bevolking. En zo voelen lokale deelnemers zoals handelaars en organisaties zich gewaardeerd voor hun engagement.

Criterium 5: Trekkersgroep
Er is een lokale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen. Nadien zorgt die groep voor de continuïteit van de campagne en is ze verantwoordelijk voor een jaarlijkse beoordeling. Daaruit moet blijken dat de gemeente nog steeds een FairTradeGemeente is.

Criterium 6: Lokale duurzame voeding 
Om FairTradeGemeente te worden, lanceert men in de gemeente een nieuw initiatief dat lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten aanmoedigt. Zowel thuis, als op de werkvloer en op openbare plaatsen. Er wordt over dit initiatief duidelijk gecommuniceerd.

Wat is fair trade?

Fair trade of eerlijke handel houdt in dat boeren en arbeiders een rechtvaardige prijs voor hun producten krijgen. Een rechtvaardige prijs dekt de productiekosten, zorgt voor een marge voor investeringen en houdt rekening met sociale kosten en milieukosten. 

Fair trade is meer dan duurzaam produceren. Het betekent ook duurzaam consumeren: bewust kiezen voor seizoensgebonden, biologische en lokaal geproduceerde producten. Hierbij wordt de CO2-uitstoot zo laag mogelijk gehouden (vervoer, productie, verpakking).

Fairtradeproducten zijn meer dan voedingsmiddelen en drank. Het gaat ook om cosmetica en verzorgingsproducten, katoen voor kledij, bed- en badlinnen en zelfs bloemen. Fairtradeproducten vind je in Oxfam Wereldwinkels maar ook in supermarkten. Een overzicht van alle producten met een fairtrade-/Max Havelaarkeurmerk is terug te vinden op de website van Fair Trade Belgium.

Oxfam Wereldwinkel Asse

De Oxfam Wereldwinkel Asse is de speciaalzaak voor fairtradeproducten, waaronder producten met het Max Havelaarlabel. Je vindt de wereldwinkel ter hoogte van Steenweg 45 en kan hen bereiken via T 02 452 81 10 of via hun website.

Zelf fairtradeproducten verkopen?

Ben je geïnteresseerd om als winkelier of uitbater van een horecazaak zelf fairtradeproducten te verkopen of te serveren? Neem contact op via fairtrade@asse.be voor meer informatie.

Contact

Onthaal en snelbalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be