Een rondje met de fiets rijden is aangenaam en gezond. Om hiervan optimaal te genieten en het risico op diefstal te beperken, raden we aan om onze fietschecklist toe te passen. Met de 10 onderstaande tips zorg je er voor dat dieven minder snel met jouw fiets aan de haal gaan.
1. Laat je fiets markeren zodat hij traceerbaar is
Door jouw fiets te laten markeren, zal hij zal herkenbaar en identificeerbaar zijn. Daardoor kan jouw tweewieler een visuele identiteit hebben en minder gemakkelijk worden doorverkocht. Met andere woorden, hij zal minder interessant zijn voor een dief.
Je rijksregisternummer wordt in het frame gegraveerd waardoor de markering van jouw fiets duidelijk zichtbaar is. Deze gravering kan extra benadrukt worden door een sticker.
2. Gebruik een sterk slot met sleutel
Een kwalitatief slot is niet zo goedkoop, maar in elk geval goedkoper dan een nieuwe fiets. Elk slot kan met het juiste gereedschap gekraakt worden. Hoe meer weerstand een slot echter biedt, hoe meer tijd en middelen een dief nodig heeft om het open te krijgen.
Het beugelslot is relatief zwaar omdat een goed slot van gehard staal is gemaakt en groot is. Hangsloten met ART-referenties (kwaliteitslabel) zijn door sommige verzekeraars verplicht. Voor een optimaal beveiligingsniveau wordt een ART-hangslot met minimaal 2 sterren aanbevolen.
3. Niet één slot, maar twee
Dieven specialiseren zich vaak maar in het kraken van één type slot. Daarom is het belangrijk er een goede gewoonte van te maken om je fiets overal steeds met twee sloten te sluiten, ook al is het maar voor even. Bovendien betekent twee sloten dat de dief twee keer zoveel tijd nodig heeft om de diefstal te plegen en hierdoor het risico loopt op heterdaad betrapt te worden.
4. Maak je fiets goed vast, ook binnenshuis
Bij een inbraak zijn fietsen ook een doelwit voor sommige dieven. Thuis je fiets vastmaken lijkt misschien een gedoe, maar je maakt het op deze manier fietsdieven veel lastiger. Hoe meer obstakels er zijn tussen de dief en de buit die hij wil maken, hoe meer tijd er nodig zal zijn om de diefstal te kunnen plegen, en ofwel zal hij het risico nemen om op heterdaad betrapt te worden, ofwel zal hij afzien van de diefstal.
Zet je fiets goed vast, ook op beveiligde plaatsen van derden (garages, rekken op privéterrein, box, trappenhuis,...). ?Het kan voldoende zijn dat iemand de toegangsdeur niet op slot doet of een onbevoegde persoon binnenlaat, met een diefstal tot gevolg.
5. Zet je fiets uit het zicht
Als de fiets niet duidelijk zichtbaar is, weet de dief niet van zijn bestaan af. Net als bij diefstalpreventie in auto's, is het belangrijk om jouw fiets niet in het zicht plaatsen om te voorkomen dat het bestaan ervan bekend wordt.
Bevestig je fiets daarbij steeds aan een vast object. Zo voorkom je dat een dief je fiets optilt en meeneemt. Dit doe je door het slot door het frame en (voor)wiel te steken en vervolgens rondom een stevig vast object (fietsenrek, hek, verankeringselement, …) te bevestigen.
6. Let op op de openbare weg
Naar het dorp met de fiets? Informeer indien mogelijk naar de parkeermogelijkheden op of in de buurt van je bestemming. Als het af te leggen traject belangrijk is, is de plaats waar je jouw fiets voor de duur van je afspraak of dag zal stallen dat ook, als je je eigendom bij terugkomst nog wil aantreffen.
Maak het frame en het (voor)wiel vast aan een vast en stevig punt en plaats je fiets in het zicht. Dit is de meest veilige opstelling om ervoor te zorgen dat je fiets veilig blijft staan waar je hem hebt achtergelaten. Het achterwiel wordt bijvoorbeeld vastgemaakt met het ringslot onder het zadel, en het voorwiel en het frame worden aan het vaste punt bevestigd met bijvoorbeeld een groot beugelslot.
7. Neem de batterij of accessoires mee
Laat ook geen verwijderbare onderdelen of accessoires achter op je fiets, zoals een fietscomputer, fietspomp, accu, afneembare verlichting, drinkbus of persoonlijke bezittingen in de eventuele fietstassen of op de bagagedrager.
8. Registreer je fietstocht pas als je al een eindje van huis bent
Deel je gegevens niet zomaar met iedereen, maar enkel met mensen die je kent. Hoe breder je je gegevens deelt, hoe groter de kans dat iemand met slechte bedoelingen er misbruik van maakt. Wil je toch je prestaties en routes delen met mensen die je niet kent, dan doe je er goed aan om niet je volledige traject openbaar te maken. Je kan het begin- en eindpunt van je fietstocht verbergen of pas wanneer je al even onderweg bent, je route manueel starten.
9. Vermeld niet je volledige naam, adres of plaats van vertrek of aankomst als deze plaats je huis is
Je geeft ook best niet je volledige naam op in deze apps, maar bijvoorbeeld enkel de eerste letter van je familienaam. Via je naam kunnen criminelen immers ook achterhalen waar je woont.
10. Koop enkel een fiets met een factuur waarop de naam van de vorige eigenaar vermeld staat of met een aankoopbewijs
Heling van fietsen is, net zoals fietsdiefstal, strafbaar. Heling bestaat uit het bezitten, houden of kopen van een gestolen voorwerp. In de meeste gevallen van heling zijn de verdachten niet op de hoogte van de herkomst van het voorwerp. Of de aankoop van het gestolen object nu bewust is of niet, de strafrechtelijke sancties zijn erg zwaar.
Zorg er bij de aankoop van een fiets voor dat je geen gestolen fiets koopt. Om dit te voorkomen, moeten de gebruikelijke controles worden uitgevoerd. Zoals de campagne van de FOD Economie : Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat ook, deze stelregel kan ook gelden voor het aanschaffen van een fiets, en in dit geval, is dat de fiets niet daadwerkelijk door de rechtmatige eigenaar is verkocht en dat deze zeker gestolen is.
Let extra op wanneer:
- een ringslot zwaar beschadigd is, sporen van braak vertoont en/of niet meer functioneert;
- er deuken in het spatbord zijn en lakschade aan het kader, daar waar normaal een slot hoort te zitten;
- een nieuwe fiets geen gemonteerd ringslot heeft;
- een fiets overschilderd of herspoten werd;
- de sticker van de leverancier verwijderd of overschilderd werd;
- het framenummer en/of de barcode van recentere fietsen geheel of gedeeltelijk verwijderd werd(en);
- het kader zichtbare slijpplekken vertoont die verraden dat een eerder gegraveerd rijksregisternummer verwijderd werd.
Is jouw fiets toch gestolen? Meld het online.
Als je fiets gestolen wordt, meld je dit best aan de politie. Zo weten zij waar en wanneer er veel fietsen gestolen worden en zo kunnen ze gerichter controleren. Je hoeft hiervoor niet naar het politiebureau te gaan.