Fietsknooppunten in Asse
Zin om te fietsen? Maak gebruik van het fietsnetwerk en stippel aan de hand van genummerde knooppunten je eigen traject uit. De knooppunten zijn telkens het begin van één of meerdere fietsroutes. Een pijltje met nummer van het volgende knooppunt wijst onderweg de richting aan.
Je kan je fietstraject ook makkelijk online uitstippelen via de website van Toerisme Vlaams-Brabant.
Opgelet
Toerisme Vlaams-Brabant vernieuwt het fietsnetwerk in de Groene Gordel. Dat betekent dat de bestaande fietsknooppuntenkaarten niet langer verkrijgbaar zijn aan de balie van het gemeentehuis.
Welke aanpassingen mag je verwachten?
Er komen maar liefst 120 km aan nieuwe fietstrajecten bij en hier en daar worden bestaande trajecten verbeterd. Bovendien zal het nieuwe fietsnetwerk dichter en beter aansluiten op de fietsverbindingen met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
De bewegwijzering van het netwerk wordt volledig vernieuwd. De bestaande borden worden vervangen en uiteraard krijgen ook de nieuwe trajecten knooppuntenbordjes. Deze aanpassingen worden gerealiseerd tegen einde april 2021.
Van half november tot eind december wordt gewerkt aan de trajecten in de Brabantse Kouters, de toeristische regio waar Asse deel van uitmaakt .
De meest recente info over de voortgang van de werken vind je op www.toerismevlaamsbrabant.be/werkenfietsnetwerk.
De nieuwe fietsknooppuntenkaart is vanaf volgend voorjaar beschikbaar.
Fietsroutes
- Verbeeldend Asse (fietsen langs verdwenen dorpsgezichten)
- Hoproute
- Hopbelroute
- Land van Asseroute
- Mountainbikeroute Asse
- Fietsnetwerk Vlaams-Brabant
Asse mountainbikeparadijs
Niets is zo leuk als op een warme zomerdag de Assese kouters, bergjes en valleien te verkennen en ontdekken.
Aan de sporthal van Asse starten de bewegwijzerde routes:
- De rode lus: 20,4 km
- De groene 'lus', in feite een uitbreiding: 15,6 km; je kan deze dus niet apart rijden, maar steeds in combinatie met de rode lus
- Combinatie van de twee lussen: 30,9 km
MBT-routes langs buurgemeenten
Je kan ook inpikken op verbindingen met de MTB routes van Opwijk, Merchtem, Aalst, Affligem, Dilbeek en Ternat.
Je vindt alle info op onze website. Om verbindingen met andere MTB-routes en GPX-routes te downloaden klik je door naar de website van Sport Vlaanderen.
Woon-werkverplaatsingen met de fiets
Via Google Maps en de fietsoptie: klik op menu en selecteer de laag fietsen. Door de blauwe lijn waar nodig te verschuiven, kan je een route naar jouw smaak en behoefte samenstellen.
Fietsnet is een planningstool voor de recreatieve fietsknooppunten, maar geeft ook informatie over de verharding en kan soms handig zijn om een langere route uit te stippelen.
Bijzonder rijk kaartmateriaal vind je op Openstreetmap gebouwd op het Wikipedia-principe voor kaartmateriaal waarbij burgers alles mee in kaart brengen.
Boeiend en leerrijk is de kaart die de populairste, veel gebruikte fietsroutes weergeeft. Zoom in tot de regio die je wilt bekijken – klik Toggle labels aan. Deze fietskaart geeft de veel gebruikte routes weer van iets sportievere (snellere) fietsers (gebaseerd op gps-data van fietsroutes die via fiets gps en smartphones worden verzameld). Hoe roder en dikker de lijnen, hoe populairder de routes zijn. En populariteit is soms ook een indicatie voor de kwaliteit van de route. Ook hieruit kan je dus een en ander opsteken.