Gedeeld verblijf

Wanneer ouders scheiden of uit elkaar gaan, rijst de vraag op welk adres de niet-ontvoogde minderjarige kinderen worden ingeschreven in het bevolkingsregister.

Als de minderjarige altijd of grotendeels verblijft bij een van de ouders, wordt het kind ingeschreven op het adres waar het de meeste tijd doorbrengt.

Het is mogelijk om in het dossier van de minderjarige te laten vermelden dat de minderjarige af en toe of voor de helft verblijft bij de andere ouder, de zogenaamde 'huisvesting verlenende ouder', bij wie het kind niet is ingeschreven.

Procedure

Maak een afspraak met de dienst Bevolking.

Afspraak maken

Wat meebrengen?

Je identiteitskaart.

De identiteitskaart / kids-ID van het kind.

Een van onderstaande documenten:

  • Een gerechtelijke beslissing over de huisvesting van het kind / de kinderen.
  • Een schriftelijke notariële overeenkomst tussen de ouders.
  • Een schriftelijke onderlinge overeenkomst tussen de ouders, samen met een kopie van de identiteitskaart van de andere ouder.

Bedrag

Gratis.

Afhandeling

Bij een aanvraag via het loket krijg je het bewijs van melding van gedeeld verblijf meteen mee naar huis.

Meer info

De hoofdverblijfplaats van het kind, bepaald door de ouders of door een rechter, wordt niet gewijzigd. Er zijn ook geen fiscale en/of sociale gevolgen (bijvoorbeeld belastingen of kinderbijslag): het gaat gewoon om een extra vermelding van gedeeld verblijf. Zo weten hulpdiensten dat een kind op een bepaald adres kan verblijven. Bovendien kan het kind genieten van bepaalde kortingen of faciliteiten die het gemeentebestuur aanbiedt als het kind gedeeltelijk in Asse verblijft.

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be