Gemeentelijk comité Zellikse Tuinen

Het Gemeentelijk comité Zellikse Tuinen zag in 2018 het levenslicht en staat in voor het beheer van het volkstuinencomplex in het Molenbeekdal te Zellik. Vijf jaar eerder, in 2013, werd reeds het eerste zaadje gezaaid: een dozijn appartementsbewoners leerden er moestuinieren in de gezamenlijke moestuin, onder leiding van Velt-tuincoach Reej Masschelein. Deze samentuingroep werkt ondertussen zelfstandig verder onder de naam 'Groe(n)ten uit Zellik'. Iedere zaterdagvoormiddag hebben ze afspraak om er samen te zaaien, planten, wieden en … te oogsten. Het werk en de oogst wordt verdeeld.

Ondertussen is het project uitgegroeid tot een heus volkstuinencomplex: behalve de collectieve demotuin, zijn er de groentetuintjes van De Babbelhof (project van het CAW), een schooltuin en individuele volkstuintjes. De individuele tuiniers betalen jaarlijks een kleine huur en moeten zich houden aan een tuinreglement dat o.a. het gebruik van pesticiden en kunstmeststoffen uitsluit. Regelmatig worden open lesmomenten georganiseerd.

De Zellikse tuinen biedt een unieke kans voor wie in het verstedelijkte Zellik zelf zijn groenten wil winnen en actief wil zijn in de gezonde buitenlucht.

Alle tuintjes zijn in gebruik. Wie zich kandidaat wil stellen, kan dit tot 10 januari van het eerstvolgende jaar via zelliksetuinen@asse.be. Je krijgt een seintje als er een tuintje beschikbaar is.

Via het volkstuinenproject wordt gewerkt aan ecologisch bewustzijn, sociale cohesie, buurtvorming en integratie. Er wordt samengewerkt met heel wat vrijwilligers en partners: Velt, Pro Natura, Regionaal Landschap Brabantse Kouters, Natuurpunt, Volkshogeschool Arch’educ, RISO, CAW,…

Behalve de moestuinen werden nog enkele andere ecologische elementen aangelegd zoals een heg, poelen, een open schapenweide met jonge fruitbomen en een bosrand.

Info

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be