Geveltuin

Om extra kleur en groen in de straten aan te brengen kan je bij de gemeente de aanleg van een geveltuin aanvragen. De gemeente zorgt voor het plantvak, zelf zorg je voor de plant, een klimhulp (indien nodig) en voor het onderhoud.

Wat is een geveltuin?

Een (klim)plant tegen de gevel van een gebouw in een plantvak gemaakt in het voetpad, op openbaar domein.

Ik vraag een geveltuin aan

We gaan na of de geveltuin op de gevraagde locatie kan worden aangelegd. Indien het kan, voorzien we de aanleg van een plantvak.

Voorwaarden geveltuin

  • Het voetpad moet breed genoeg zijn. De resterende vrije doorgang voor voetgangers moet minstens 1m20 zijn.
  • Bij mede-eigendom moet er toestemming zijn van alle mede-eigenaars. Huurders moeten de toestemming hebben van de eigenaar.
  • De andere voorwaarden staan in het reglement (zie bijlage onderaan).

Waarom een geveltuin aanleggen?

  • Geveltuinen maken je straat niet alleen mooier, ze geven je een goed gevoel. Onderzoek toont aan dat een groene omgeving goed is voor je humeur en je gezondheid.
  • Geveltuinen brengen meer natuur in je wijk. Vogels en insecten vinden er lekkers, maken er een nest of rusten uit op doortocht.
  • Geveltuinen zorgen voor verkoeling op hete dagen. In de zomer koelen planten de stad af. Dat effect is welkom want stenen en asfalt absorberen veel zonlicht en maken de stad of het dorpscentrum warmer.
  • Geveltuinen zorgen voor betere luchtkwaliteit: planten produceren zuurstof en filteren fijn stof.
  • Gevelplanten beschermen je huis tegen weer, wind en hitte. Ze isoleren letterlijk je huis. Zo zorgen stevige bladhoudende klimplanten in de winter ervoor dat de muur niet te snel afkoelt. Terwijl ze het huis in de zomer helpen koel te houden.

Heb je geen ruimte voor een geveltuin? Geen nood. Bloembakken op je vensterbank zullen je gevel ook opfleuren. Je ken er zelfs eetbare planten en kruiden in zetten.

Meer info & reglement

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be