Herbruikbare bekers

Wegwerpbekers, blikjes en petflesjes zijn al even verboden op alle evenementen, van schoolfeesten tot grote festivals. In de overgangsperiode was er nog een uitzonderingsregel, maar deze valt weg.

Vanaf 15 juni 2023 is het helemaal verboden om op evenementen drank te serveren in wegwerpbekers. De enige uitzondering is er dan nog voor petflessen en blikjes, op voorwaarde dat de organisator een systeem voorziet zodat minstens 95% van de flessen en blikjes wordt ingezameld voor recyclage.

Lokale overheden zijn verplicht om zowel voor hun interne werking als op evenementen die ze zelf organiseren, gebruik te maken van herbruikbare bekers en herbruikbare alternatieven voor alle andere recipiënten (wegwerpborden en –bestek) voor bereide maaltijden.

Ter info: vanaf januari 2023 mogen plastic wegwerpbekers voor dranken ook niet meer op de markt worden gebracht.

We helpen je als organisator om alternatieven voor de wegwerpbeker te vinden:

Haal het servies uit je kast

Gebruik afwasbaar servies (glazen en tassen) als dit mogelijk is.

  • Leg een collectie aan via de kringwinkel, brocante, …
  • Voor een buurtfeest kan je vragen dat iedereen iets meebrengt.
  • Werk je met een brouwer of traiteur? Vraag bij hen eens na of je geen servies kan lenen.

Waar vind je herbruikbare bekers?

  • Als vereniging kan je gratis herbruikbare bekers uitlenen bij Intradura. Je bent verplicht om ze achteraf professioneel te laten reinigen (te betalen door de vereniging). 
  • Bij Chiro KKOS kan je maximaal 850 bekers lenen. De huurprijs bedraagt 20 euro per 100 bekers, of 15 euro per 100 bekers indien meer dan 300 bekers. Er wordt ook een waarborg van 100 euro aangerekend.
  • Via Kobbegem Kermis kan je ook bekers lenen. Dat kost 50 euro voor 500 bekers, met een waarborg van 100 euro. Meer info via kobbegem@gmail.com.
  • Erkende verenigingen kunnen via de uitleendienst van de provincie Vlaams-Brabant herbruikbare bekers lenen. De uitleendienst heeft zowel bekers voor warme dranken als bekers voor koude dranken in de aanbieding.
  • De buren van Vijverfestival Dilbeek hebben een uitleendienst opgezet: je kan materialen lenen in ruil voor een shift op het Vijverfestival.
  • Er zijn ook diverse bedrijven die herbruikbare bekers verhuren.
  • Heb je vaak herbruikbare bekers nodig, dan kan je ze aankopen. Bedenk wel vooraf hoe je ze gaat reinigen en opslaan.

Wist je dat je o.a. bij AMAB in Asse je bekers industrieel kan laten reinigen?

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be