Hoe stem ik?

Hoe stem ik digitaal?

In Asse stemmen we elektronisch. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je eenvoudig digitaal kan stemmen. In dit filmpje zie je hoe je digitaal moet stemmen.

Lees je liever de procedure stap voor stap? In dit document wordt in 15 stappen uitgelegd hoe je kan stemmen.

In elk stemhokje van een stembureau staat een stemcomputer. Je krijgt van de voorzitter van het kiesbureau een chipkaart. Om je stem uit te brengen, steek je eerst de chipkaart in de kaartlezer van de stemcomputer.

Op het beeldscherm verschijnen het volgnummer en de namen van alle kandidatenlijsten. Je duidt met je vinger de lijst van je keuze aan. Je bevestigt je keuze of annuleert je keuze en kiest een nieuwe lijst. Je kan ook geen keuze maken.

Nadat je een lijst hebt aangeduid, zie je voor die lijst de namen en voornamen van de kandidaten op het scherm. Je brengt dan je stem uit door op het scherm te drukken.

Ja kan nu:

 • het vak bovenaan de lijst aanduiden (= lijststem);
 • het vak naast de naam van één of meerdere personen aanduiden (= naamstemmen).

Wanneer je één of meerdere naamstemmen hebt uitgebracht, maar tegelijk ook voor dezelfde lijst een lijststem hebt uitgebracht, dan telt je lijststem niet mee.

Hierna moet je je uitgebrachte stem bevestigen. Zolang je dit niet doet, kan je je stem nog wijzigen (je uitgebrachte stem annuleren) en een andere lijst met kandidaten kiezen.

Je moet dit minimum 1 keer en maximum 3 keer doen.

Bij de laatste bevestiging drukt de stemcomputer een stembiljet (papieren bewijsstuk) af. Op dit stembiljet staat/staan de door jou uitgebrachte stem(men), zowel in de vorm van een barcode als in getypte vorm. Zo kan je controleren of je stem juist werd opgenomen.

Je neemt je chipkaart terug uit de gleuf en vouwt je stembiljet dubbel met de bedrukte kant naar binnen, zodat je stem niet zichtbaar is voor anderen. Dit doe je vóór je het stemhokje verlaat.

Vervolgens geef je je chipkaart terug aan de voorzitter en scan je, onder toezicht van de voorzitter, de barcode op je stembiljet met de elektronische stembus, waarna je je stembiljet in de gleuf steekt.

Na afloop van de stemming sluit de voorzitter de stembus af en brengt hij de USB-sticks met de geregistreerde stemmen naar het kantonhoofdbureau, dat alle gegevens samenbrengt en de uitslag opmaakt.

Wat heb ik nodig om te kunnen stemmen?

 Je papieren of digitale oproepingsbrief en je identiteitskaart.

Let wel op, om een volmacht uit te oefenen heb je een papieren oproepingsbrief nodig. Je kan eventueel ook je duplicaat uit je eBox uitprinten.

Je papieren oproepingsbrief ontvang je met de post. Deze wordt ten laatste 15 dagen voor de verkiezingen verstuurd. Je ontvangt hem eveneens digitaal via je eBox als je die geactiveerd hebt.

Als je geen oproepingsbrief ontving of je bent hem verloren, kan je vanaf 3 juni 2024 tot op de dag van de verkiezingen een kopie aanvragen in het gemeentehuis (met afspraak of zonder afspraak tijdens de openingsuren). Op de dag van de verkiezingen is het gemeentehuis open van 08.00 tot 16.00 uur.

Je kan het duplicaat ook uiterlijk tot vrijdag 7 juni 2024 via mail aanvragen. Je stuurt je aanvraag met vermelding van je naam, voornaam, rijksregisternummer of geboortedatum naar bevolking@asse.be.

Hoe stem ik geldig?

Op het beeldscherm verschijnen het volgnummer en de namen van alle kandidatenlijsten. Je kiest een van volgende opties:

 • het vak bovenaan de lijst aan te duiden (= lijststem);
 • eerst de lijst van je keuze aan te duiden en daarna het vak naast de naam van één of meerdere personen aan te duiden (= naamstemmen).

Wanneer je één of meerdere naamstemmen hebt uitgebracht, maar tegelijk ook voor dezelfde lijst een lijststem hebt uitgebracht, dan telt je lijststem niet mee.

Moet ik wel stemmen?

In België is er opkomstplicht voor de verkiezingen van 9 juni 2024 (op basis van artikel 62, derde lid van de grondwet). Deze is er voor Belgische kiezers 16+ en voor EU-onderdanen die geregistreerd werden. Je zal dus een oproepingsbrief krijgen.

Opkomstplicht betekent dat je naar het stembureau moet gaan, het stemhokje binnen moet gaan maar dat je niet verplicht bent om een stem uit te brengen. Je moet ook een stembiljet afdrukken, uit de stemcomputer nemen en de barcode op je stembiljet scannen met de elektronische stembus en vervolgens in de gleuf steken.

Volgens de Belgische wetgeving worden de stemmen waarbij voor geen enkele lijst of kandidaat gestemd werd en de ongeldige stemmen wel geteld, maar wordt hiermee geen rekening gehouden bij de zetelverdeling tussen de partijen. Ze worden dus volledig genegeerd en geen enkele partij kan er gebruik van maken. Bij de zetelverdeling wordt dus enkel rekening gehouden met de stembiljetten waarop een geldige stem werd uitgebracht.

Wil je weten of je kiezer bent en/of voor welke verkiezingen je mag stemmen? Klik dan hier.

In bepaalde omstandigheden kan je als kiezer niet zelf naar het stembureau gaan om te stemmen. Je hebt dan verschillende mogelijkheden.

Wanneer kan ik stemmen?

De stembureaus zijn op 9 juni 2024 geopend van 8.00 tot 16.00 uur. Op je oproepingsbrief staat een richtuur. Om (lange) wachttijden te vermijden, raden we je aan om op deze uren te gaan stemmen.

Waar moet ik stemmen?

Het adres van het stembureau waar je moet gaan stemmen, staat op je oproepingsbrief. Dit adres is definitief, ook al ben je ondertussen verhuisd.

In Asse wordt er gestemd op volgende locaties:

 • Sociaal Huis (Gasthuisstraat 2, Asse);
 • CC Asse (Huinegem 4, Asse);
 • GBS Sleutelbos in Walfergem (Stevensveld, Asse);
 • zaal Kloosterhof in Mollem (Kouter 2, Asse);
 • vrije basisschool De Leerheide in Asse-Terheide (Oostkouter 1, Asse);
 • Den Horinck in Zellik (Noorderlaan 20, Zellik);
 • GLS De Regenboog in Zellik (Noorderlaan, Zellik).

Heb je een beperking of ben je minder mobiel? Per locatie:

 • is er een vlakbij de ingang een voorbehouden parkeerplaats;
 • is er een aangepast stemhokje.

Met toestemming van de voorzitter van het stembureau kan je een persoon naar keuze of een assistentiehond je laten begeleiden.

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be