Wens je te huwen in België? Of ben je in het buitenland gehuwd en wens je je buitenlandse huwelijk in België te laten erkennen? Vul het aanvraagformulier in via onderstaande knop. De dienst Burgerlijke Stand neemt nadien via e-mail contact met je op en laat je weten welke documenten je moet voorleggen.
Procedure
Beantwoord de vragen in het aanvraagformulier via onderstaande knop. De dienst Burgerlijke Stand ontvangt het antwoord op je vragen en neemt vervolgens via e-mail contact met je op. Je krijgt dan een overzicht van de voor te leggen documenten.
Alle Belgische akten worden door de gemeente zelf aangevraagd. Ben je in het buitenland geboren, gehuwd, gescheiden, van naam veranderd, etc.? Dan dien je de documenten uit het buitenland (indien nodig gelegaliseerd of voorzien van een apostille) en vertaald naar het Nederlands door een beëdigd vertaler voor te leggen.
Huwelijk in België
Wanneer de dienst Burgerlijke Stand bevestigt dat alle documenten in orde zijn, kan de huwelijksdatum via e-mail vastgelegd worden.
Later kan je een afspraak inplannen om de huwelijksaangifte te ondertekenen. Wanneer er sprake is van verblijfsvoordeel verbonden aan het huwelijk, worden de aanstaande echtgenoten uitgenodigd voor een gesprek over de huwelijksintenties en wordt de huwelijksaangifte ook op dat moment ondertekend. De afspraak voor dat gesprek wordt steeds via e-mail vastgelegd.
Indien er geen sprake is van verblijfsvoordeel, wordt de afspraak voor de huwelijksaangifte steeds telefonisch vastgelegd, maar dus pas nadat de dienst Burgerlijke Stand bevestigt dat het dossier volledig is en de afspraak vastgelegd kan worden.
- De huwelijksaangifte is verplicht, maar leidt niet automatisch tot een huwelijk. Bij twijfels over de huwelijksintentie bepaalt een onderzoek of een huwelijk al dan niet kan plaatsvinden. Dit onderzoek wordt standaard gevoerd als een van de beide partners verblijfsvoordeel verkrijgt door het huwelijk.
- Je doet de huwelijksaangifte in de woonplaats waar jijzelf of je toekomstige echtgenoot/echtgenote ingeschreven staat in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister.
- Je doet de huwelijksaangifte tussen 6 maanden en 15 dagen voor de huwelijksdatum.
- De aanstaande echtgenoten moeten zich in principe samen aanmelden.
- De huwelijksaangifte kan echter ook gebeuren door 1 partner als hij of zij beschikt over een geschreven en ondertekende instemming met de huwelijksaangifte van de andere partner, op voorwaarde dat de handtekening van de volmachtgever gewettigd is of dat de kopie van de identiteitskaart van de andere partner wordt voorgelegd.
Buitenlands huwelijk
Wanneer alle documenten in orde zijn, worden de echtgenoten uitgenodigd voor een gesprek om de huwelijksintenties na te gaan in het geval van verblijfsvoordeel verbonden aan het huwelijk. Wanneer de buitenlandse huwelijksakte aanvaard kan worden, wordt een Belgische huwelijksakte opgemaakt op basis van de buitenlandse huwelijksakte en wordt de burgerlijke staat in het Rijksregister aangepast.
Bedrag
Trouwboekje: € 20,00 (te betalen bij de huwelijksaangifte).
Afhandeling (huwelijk in België)
Huwelijken kunnen elke vrijdagnamiddag (tussen 14.00 en 15.30 uur) worden voltrokken. Maandelijks worden meerdere zaterdagen (tussen 10.00u en 12.30 uur) ingepland waarop je kan huwen. Er kan dus niet elke zaterdag gehuwd worden.
Opgelet: wanneer er op een bepaalde dag reeds een huwelijk ingepland werd, kan een volgend huwelijk enkel aansluitend ingepland worden.
Getuigen
- Je kiest zelf of je getuigen wenst bij je huwelijk, met een maximum van 4 getuigen.
- Getuigen zijn minstens 18 jaar oud op het moment van het huwelijk en in het bezit van hun burgerrechten.
- Getuigen brengen hun identiteitskaart mee bij de huwelijksvoltrekking.