Kruisborrekapel

De Kruisborrewandeling, ook wel de 'weg om' of 'Kappellekensweg' genoemd, is een bedevaartroute die verscheidene Assese kapelletjes aandoet die door bedevaarders werden opgericht uit dank voor de verkregen gunsten.

De Heilige Kruiskapel werd in 1622 gebouwd naar aanleiding van de steeds groeiende devotie voor het Heilige Kruis. Een bedevaart naar Kruisborre begon met een gebed aan de Kruisborrekapel. Daarna daalden de bedevaarders de trap naar de bron af. Daar maakten ze een kruisteken met water van de bron, ze dronken ervan of namen water mee naar huis als bescherming tegen onheil.

Regionaal Landschap Brabantse Kouters zorgde i.s.m. de eigenaars en de beheerders voor de restauratie van de eeuwenoude kapellen en kruisen van de Kruisborrevallei. Bij elke kapel en bij elk kruis werd een infobord geplaatst. Naar aanleiding van de restauratie gaf het gemeentebestuur een brochure over de Kruisborrekapel en de 'weg om' uit.

Met behulp van een drone maakte het Regionaal Landschap schitterende luchtopnames in onze streek. Ook de Kruisborrevallei komt in beeld. Vanuit de lucht komt het prachtige landschap helemaal tot zijn recht.

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be