Catering
Onze voedselkeuzes hebben een grote invloed op de kwaliteit van het leefmilieu en op de gezondheid van onze planeet. Een derde van onze ecologische voetafdruk heeft te maken met voeding. Door te kiezen voor vleesarme, lokale en seizoensgebonden producten en producten uit de biologische landbouw, kunnen we onze afdruk verkleinen.
De belangrijkste duurzame aspecten bij catering zijn:
- vleesarm;
- milieuverantwoorde vissoorten;
- biologische producten;
- lokale seizoensproducten;
- afval vermijden.
Meer info
https://www.asse.be/heerlijk-lokaal
Website Heerlijk lokaal
Recht van bij de boer
Duurzaam geëxploiteerd hout
Tussen 2010 en 2015 hebben we jaarlijks ongeveer 6,5 miljoen hectare natuurlijk bos verloren, ofwel 17 voetbalvelden per minuut.
Ontbossing zorgt voor 15% van de wereldwijde C02-uitstoot en speelt dus een grote rol in klimaatverandering. Bovendien herbergen bossen 80% van de totale biodiversiteit op het land.
F.S.C ( Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) zijn wereldwijde certificatiesystemen die garantie bieden voor een duurzaam bosbeheer dat rekening houdt met het milieu, een sociale dimensie heeft en economisch haalbaar is.
Je kan gericht en lokaal zoeken naar FSC hout- en papierproducten (waarvan vele aan te kopen zijn met eco-cheques) op www.ikzoekFSC.be.
Meer info
Forest Stewardship Council
Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes
Schoonmaakmiddelen
Schoonmaakmiddelen hebben een negatief effect op het milieu. De schoonmaak van gebouwen is milieubelastend door water- en energiegebruik, het gebruik van chemische producten en het ontstaan van afvalwater. Na het schoonmaken ontstaat afval aan doeken, moppen en verpakkingen.
Bij de aankoop van producten kan je rekening houden met milieuvriendelijke criteria:
- producten met een zo neutraal mogelijke zuurtegraad;
- producten op basis van zepen / detergenten van plantaardige oorsprong;
- vermijden van vluchtige organische oplosmiddelen;
- gebruik van hervulbare verpakking;
- aandacht voor overdosering;
- minimaal gebruik van desinfecteermiddelen.