Milieuverantwoord productgebruik

Catering

Onze voedselkeuzes hebben een grote invloed op de kwaliteit van het leefmilieu en op de gezondheid van onze planeet. Een derde van onze ecologische voetafdruk heeft te maken met voeding. Door te kiezen voor vleesarme, lokale en seizoensgebonden producten en producten uit de biologische landbouw, kunnen we onze afdruk verkleinen.

De belangrijkste duurzame aspecten bij catering zijn:

  • vleesarm;
  • milieuverantwoorde vissoorten;
  • biologische producten;
  • lokale seizoensproducten;
  • afval vermijden.

Meer info

https://www.asse.be/heerlijk-lokaal 
Website Heerlijk lokaal 
Recht van bij de boer 

Duurzaam geëxploiteerd hout 

Tussen 2010 en 2015 hebben we jaarlijks ongeveer 6,5 miljoen hectare natuurlijk bos verloren, ofwel 17 voetbalvelden per minuut.

Ontbossing zorgt voor 15% van de wereldwijde C02-uitstoot en speelt dus een grote rol in klimaatverandering. Bovendien herbergen bossen 80% van de totale biodiversiteit op het land.

F.S.C ( Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) zijn wereldwijde certificatiesystemen die garantie bieden voor een duurzaam bosbeheer dat rekening houdt met het milieu, een sociale dimensie heeft en economisch haalbaar is.

Je kan gericht en lokaal zoeken naar FSC hout- en papierproducten (waarvan vele aan te kopen zijn met eco-cheques) op www.ikzoekFSC.be.

Meer info

Forest Stewardship Council  
Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes 

Schoonmaakmiddelen 

Schoonmaakmiddelen hebben een negatief effect op het milieu. De schoonmaak van gebouwen is milieubelastend door water- en energiegebruik, het gebruik van chemische producten en het ontstaan van afvalwater. Na het schoonmaken ontstaat afval aan doeken, moppen en verpakkingen.

Bij de aankoop van producten kan je rekening houden met milieuvriendelijke criteria:

  • producten met een zo neutraal mogelijke zuurtegraad;
  • producten op basis van zepen / detergenten van plantaardige oorsprong;
  • vermijden van vluchtige organische oplosmiddelen;
  • gebruik van hervulbare verpakking;
  • aandacht voor overdosering;
  • minimaal gebruik van desinfecteermiddelen.

Meer info

https://www.labelinfo.be/ 

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be