Natuurpunt Asse

Natuurpunt is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging met meer dan 130.000 leden. We beschermen kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. We beheren meer dan 25.000 hectare Vlaamse natuur in verschillende natuurgebieden. De vrijwilligers nemen het initiatief: ze zorgen voor aankoop, beheer en openstelling van natuurgebieden.

Natuurpunt Asse telt meer dan 400 aangesloten gezinnen. In Asse beheren we ongeveer 20 hectare aan natuurgebied en organiseren we regelmatig wandelingen en andere activiteiten.

Meer informatie over ons, vind je op de website van Natuurpunt.

Aanbod

Educatief Natuurbeheer (ENB) is een project rond natuurbeleving en -beheer voor scholen, dat gratis aangeboden wordt in de provincies Limburg, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. Het doel is om kinderen warm te maken voor natuur, hen terug in contact te brengen (letterlijk!) door beheerwerk en belevingsgerichte opdrachten. Concreet willen men zoveel mogelijk kinderen een topnatuurervaring laten beleven vóór hun 12e verjaardag!

Het project bestaat uit drie complementaire stappen:

 1. Infomoment – een inleidende stap in de school.

  De leerlingen krijgen in de school achtergrondinformatie over de betekenis en dynamiek van de natuur, de definitie en het belang van biodiversiteit en biotopen, en natuur- en milieubescherming (met het accent op natuurbeheer) door middel van een interactieve presentatie (Prezi) of het Natuurbeheerspel.
 2. Doedag – beheerwerken in een natuurgebied.
  Op de werkdag maken de leerlingen al doende kennis met het natuurgebied en het beheer ervan. Er wordt steeds gekozen voor een natuurgebied in de buurt van de school. Zo wordt er gewerkt aan verbondenheid met de lokale natuur op wandel- of fietsafstand. Scholen worden dan ook gestimuleerd om te voet of met de fiets te komen.
  De werken zijn divers en afhankelijk van de lokale noden: aanplant, heideherstel, exotenbestrijding, maaisel opruimen, takkenwallen bouwen, enzovoort.
 3. Natuurontdekkingstocht in een natuurgebied.
  Op de afsluitende, belevingsgerichte natuurontdekkingstocht kunnen de leerlingen de resultaten van hun werk bewonderen en worden er leuke natuuronderzoekjes uitgevoerd.

De medewerkers van Natuurpunt Asse staan in voor de begeleiding van de beheerwerken in een natuurgebied. ENB zorgt voor het nodige werkmateriaal, een EHBO-kit én warme chocomelk (bij winterse werkdagen).

Voor wie?

Voor kinderen van de 3de graad lager onderwijs.

Meer info

Mail naar natuur.asse@gmail.com.

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be