Paardenweides

Paardenliefhebbers en grondbezitters spelen een belangrijke rol in het vormgeven van het landschap van Asse. Asse hoort bij de Brabantse Kouters en bestaat uit een landbouwlandschap doorweven met kleine landschapselementen zoals heggen, hagen, knotwilgen, …

In onze gemeente lopen verschillende landschapsprojecten, waaronder Groene Rand Asse, de aanleg van poelen, aanplant van houtkanten, … vaak gerealiseerd met de expertise van medewerkers van het Regionaal Landschap Brabantse Kouters. In het kader van het gemeentelijk klimaatactieplan staan we voor de uitdaging om meer struiken en bomen aan te planten. Dit doen we niet alleen om CO2 op te slaan, maar ook om de nodige schaduw en verkoeling te bieden tijdens hete zomerdagen.

We werken hierin nauw samen met eigenaars van paardenweides, waarbij we streven naar een duurzame en natuurlijke integratie van paardenweides in het landschap. Door hagen, heggen, houtkanten en bomen aan te planten die veilig zijn voor paard(en) kunnen eigenaars inzetten op meer schaduw, wat zeer wenselijk is tijdens de meer voorkomende hittegolven. Daarnaast ontstaat er een aangename en gevarieerde leefomgeving. Ook schuilplaatsen, afrasteringen en infrastructuur zoals pistes en stapmolens kunnen naadloos opgaan in het landschap.

Diverse regionale landschappen hebben hieraan al gewerkt, we delen hun kennis met jullie:

Interesse?

Heb je zelf interesse in een gesubsidieerde en begeleide groeninrichting van jouw paardenweide(s)? Geef jouw idee door aan het Regionaal Landschap Brabantse Kouters via deze website. Ze staan klaar om jou vrijblijvend te adviseren. Je kan ook steeds contact opnemen met de dienst Milieu.

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be