Reispas

Opgelet: op dit moment zijn verschillende maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Meer info vind je op de website van de Europese Commissie. Raadpleeg de reisadviezen per land om de situatie in het land van je bestemming te kennen.

Heb je toch een reispas nodig, dan kan je een afspraak maken. We vragen om alleen te komen met de personen die noodzakelijk zijn voor deze afspraak.

Door het grote aantal aanvragen is het druk en kan het zijn dat je geen afspraak op korte termijn kan maken!

Als je wil reizen, moet je over een document beschikken dat je identiteit bevestigt. Voor bepaalde landen volstaat je identiteitskaart of kids-ID, voor andere landen heb je een reispas nodig (in sommige gevallen zelfs een visum of inentingskaart).

Een reispas is een officieel, wereldwijd erkend reisdocument in de vorm van een boekje. Neem een kijkje op de website van de FOD Buitenlandse Zaken (diplomatie) als je wil weten wat je precies moet meenemen voor je bestemming.

Voorwaarden

Afhankelijk van je leeftijd is je reispas 5 of 7 jaar geldig, op voorwaarde dat de foto nog gelijkend is.

Procedure

Maak een afspraak met de dienst Bevolking. De persoon waarvoor de reispas wordt aangevraagd, moet zelf aanwezig zijn bij de aanvraag. Als je minderjarig bent, doe je je aanvraag in aanwezigheid van een ouder of voogd. Hij of zij moet ook een handtekening plaatsen op het aanvraagformulier.

Afspraak maken

Wat meebrengen?

  • 1 recente pasfoto (max. 6 maanden oud, ogen goed zichtbaar, gesloten mond, geen sjaal, geen hoed, ...) conform de ICAO-normen.
  • Je identiteitskaart
  • Je vervallen reispas of een attest van verlies / diefstal indien van toepassing
  • Indien je jonger bent dan 18 jaar, moet (één van) de ouder(s) of voogd(en) meekomen

Bedrag

Normale procedure - leveringstijd 7 werkdagen

  Geldigheidsduur Prijs
0 t.e.m. 17 jaar 5 jaar € 42,69
Vanaf 18 jaar 7 jaar € 83,46

Spoedprocedure - leveringstijd 1 werkdag

  Geldigheidsduur Prijs
0 t.e.m. 17 jaar 5 jaar € 217
Vanaf 18 jaar 7 jaar € 258,87

Superdringende procedure - leveringstijd vierenhalf uur (afhankelijk van moment aanvraag)

Klik hier voor meer informatie.

Afhandeling

Je kan je reispas persoonlijk afhalen aan de infobalie in het gemeentehuis. Breng volgende zaken mee:

  • je identiteitskaart
  • je vervallen reispas of een attest van verlies / diefstal indien van toepassing

Uitzonderingen

Reispas 64 bladzijden

Mensen die veel reizen, kunnen op specifieke aanvraag ook een reispas met 64 bladzijden aanvragen. Dit is enkel mogelijk via spoedprocedure. De leveringstijd bedraagt 1 werkdag, de reispas is 7 jaar geldig en kost € 258,73.

Verlies of diefstal?

Verlies, diefstal of vernietiging van je reispas moet je aangeven bij de lokale politie. Vraag eerst je reispasnummer, de vervaldatum en gemeente van afgifte van je reispas op bij de dienst Bevolking. Het attest van aangifte van verlies of diefstal vervangt je oude reispas bij de aanvraag van een nieuwe. 

Vind je je document toch terug? Opgelet!

Heb je een gesignaleerd reisdocument toch teruggevonden? Gebruik het niet meer! Een als verloren of gestolen gesignaleerde reispas is niet langer geldig. Zelfs als je het document terugvindt, mag je het niet meer gebruiken.

Als je met een gesignaleerd document naar het buitenland reist, bestaat het risico dat je het land niet binnen mag of zelfs onmiddellijk naar België moet terugkeren. Ga dus zorgeloos op reis: laat het teruggevonden document bij ons vernietigen en vraag een nieuw aan.

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be