Reispas

Als je wil reizen, moet je over een document beschikken dat je identiteit bevestigt. Voor bepaalde landen volstaat je identiteitskaart of kids-ID, voor andere landen heb je een reispas nodig (in sommige gevallen zelfs een visum of inentingskaart).

Een reispas is een officieel, wereldwijd erkend reisdocument in de vorm van een boekje. Neem een kijkje op de website van de FOD Buitenlandse Zaken (diplomatie) als je wil weten wat je precies moet meenemen voor je bestemming.

Voorwaarden

Afhankelijk van je leeftijd is je reispas 5 of 7 jaar geldig, op voorwaarde dat de foto nog gelijkend is.

Procedure

Maak een afspraak met de dienst Bevolking. De persoon waarvoor de reispas wordt aangevraagd, moet zelf aanwezig zijn bij de aanvraag. Als je minderjarig bent, doe je je aanvraag in aanwezigheid van een ouder of voogd. Hij of zij moet ook een handtekening plaatsen op het aanvraagformulier.

Afspraak maken

Wat meebrengen?

  • Tijdens de afspraak maken we kosteloos een digitale kleurenpasfoto. Breng je liever zelf 1 recente pasfoto (max. 6 maanden oud, ogen goed zichtbaar, gesloten mond, geen sjaal, geen hoed, ...) mee? Dan moet deze conform de ICAO-normen zijn. Ook voor kinderen kunnen we de foto maken, maar dan moet het kind lang genoeg zelfstandig rechtop kunnen zitten;
  • Je identiteitskaart;
  • Je vervallen reispas of een attest van verlies / diefstal indien van toepassing;
  • Indien je jonger bent dan 18 jaar, moet (één van) de ouder(s) of voogd(en) meekomen;
  • Betaal veilig en snel met je bankkaart.

Bedrag

Normale procedure - leveringstijd 7 werkdagen

  Geldigheidsduur Prijs
0 t.e.m. 17 jaar 5 jaar € 44,15
Vanaf 18 jaar 7 jaar € 86,90

Spoedprocedure - leveringstijd 1 werkdag

  Geldigheidsduur Prijs
0 t.e.m. 17 jaar 5 jaar € 218,30
Vanaf 18 jaar 7 jaar € 262,40

Superdringende procedure - leveringstijd vierenhalf uur (afhankelijk van moment aanvraag)

Klik hier voor meer informatie.

Afhandeling

Je kan je reispas persoonlijk afhalen aan de infobalie in het gemeentehuis. Breng volgende zaken mee:

  • je identiteitskaart
  • je vervallen reispas of een attest van verlies / diefstal indien van toepassing

Uitzonderingen

Reispas 64 bladzijden

Mensen die veel reizen, kunnen op specifieke aanvraag ook een reispas met 64 bladzijden aanvragen. Dit is enkel mogelijk via spoedprocedure. De leveringstijd bedraagt 1 werkdag, de reispas is 7 jaar geldig en kost € 262,40.

Verlies of diefstal?

  • Bij diefstal: meld dit bij de politie van de plaats waar de diefstal heeft plaatsgevonden of bij de lokale politiezone AMOW. Met dit attest van diefstal kan je een nieuwe reispas aanvragen bij de dienst Bevolking.
  • Bij verlies: bij aanvraag van een nieuwe reispas bij de dienst Bevolking, vermeld je duidelijk dat je de oude reispas bent verloren.

Vind je je document toch terug? Opgelet!

Heb je een gesignaleerd reisdocument toch teruggevonden? Gebruik het niet meer! Een als verloren of gestolen gesignaleerde reispas is niet langer geldig. Zelfs als je het document terugvindt, mag je het niet meer gebruiken.

Als je met een gesignaleerd document naar het buitenland reist, bestaat het risico dat je het land niet binnen mag of zelfs onmiddellijk naar België moet terugkeren. Ga dus zorgeloos op reis: laat het teruggevonden document bij ons vernietigen en vraag een nieuw aan.

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be