Starten met korte keten

Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. We willen de korte keten zo veel mogelijk ondersteunen, onder meer bij het opstarten ervan. Enkele voorbeelden van korte keten: een hoevewinkel (ijsjes, kaas, groenten, fruit...), een automaat, een boerenmarkt, een hoeveterras, … .

Wat is korte keten?

  • Rechtstreeks van bij de boer: je kent de boer/producent persoonlijk en weet dus waar je producten vandaan komen.
  • Seizoensproducten: bij de boer krijg je verse en kwaliteitsvolle producten met een specifieke smaak en eet je volgens de seizoenen.
  • Ecologische voetafdruk: door het beperken van het aantal schakels in de keten, legt het product minder voedselkilometers af en wordt het verpakkingsmateriaal beperkt.
  • Lokaal: door lokaal te kopen ondersteun je de lokale economie en krijgt de boer een eerlijke prijs.

Voordelen

Door verschillende activiteiten op je land- of tuinbouwbedrijf te organiseren, zorg je voor een extra inkomen en voldoende risicospreiding.

Bij wie kan je terecht met vragen?

Heb je een idee voor een project of een actie, neem dan contact op met de dienst Landbouw via landbouw@asse.be. Dan bekijken we samen hoe we je verder kunnen helpen of ondersteunen.

Promotie

We promoten onze korte keten bedrijven. Hiervoor werken we samen met de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen, stad Aalst, de gemeenten Affligem en Opwijk, Steunpunt Korte Keten en Regionale Landschappen Schelde-Durme, Pajottenland en Zennevallei en Brabantse Kouters. Op de website Heerlijk Lokaal vind je alle korte keten verkopers in de buurt makkelijk terug en worden activiteiten rond de korte keten gedeeld.

Wil jij ook op deze website staan, laat het ons dan weten via landbouw@asse.be.

Opleidingen

Bij Steunpunt Korte Keten kan je terecht met al je vragen over de korte keten. Het organiseert jaarlijks diverse vormingen zoals bijvoorbeeld winkelinrichting en uitrusting, etikettering van levensmiddelen, prijzen en prijsberekeningen, duurzame verpakkingsmaterialen, enzovoort.

Meer info

Website provincie Vlaams Brabant

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be