Tankslag

Staat er ergens in je tuin of kelder een oude stookolietank (‘mazouttank’) die je niet meer gebruikt? Dan moet je deze laten verwijderen of, in het geval de tank onder je kelder zit, laten opvullen. Om dit eenvoudiger te maken, doet de gemeente al enkele jaren op rij mee met de groepsaankoop ‘Tankslag’ van Haviland. Dankzij deze groepsaankoop werden er in Asse in totaal al meer dan 150 tanks verwijderd.

Wat is Tankslag?

Een Tankslag is een collectieve sanering van oude stookolietanks. Het doel van dit project is om zoveel mogelijk buitengebruik gestelde stookolietanks te verwijderen. Kan de tank om technische redenen niet verwijderd worden, dan moet hij geledigd, gereinigd en opgevuld worden.

Waarom een oude tank verwijderen/opvullen?

Stookolietanks, zowel bovengrondse als ondergrondse, vormen een risico voor het milieu. Een lekkende tank veroorzaakt zware grondwater- en bodemverontreiniging. Zelfs een ‘lege’ tank kan nog tot 100 liter stookolie bevatten. Wie zijn tank niet meer gebruikt, is daarom verplicht om hem te laten saneren nadat hij buiten gebruik is gesteld.

Bij het buiten gebruik stellen van een stookolietank zorg je er eigenlijk voor dat die niet opnieuw gebruikt kan worden, zonder daarom het risico op restverontreiniging weg te nemen. Bij sanering verwijder je ook alle overgebleven stookolie en in het beste geval ook de tank.

Wat zegt de wet?

De wetgeving verplicht de sanering van buitengebruik gestelde (bovengrondse en ondergrondse) stookolietanks bij particuliere woningen. Als dit omwille van technische redenen niet mogelijk is, moeten ze geledigd, gereinigd en opgevuld worden met een inert materiaal. Anders kan dit aanleiding geven tot grondwater- en bodemverontreiniging, wat tot veel grotere kosten zal leiden dan de kost van het verwijderen van de tank.

Voordelen van een groepsaankoop

De collectieve aanpak van Tankslag heeft enkele belangrijke voordelen:

  • gerichte informatieverstrekking naar de inwoners;
  • betere prijs bedingen door ‘hoeveelheidvoordeel’ maar rekening houdend met de kwaliteit;
  • het aanbieden van ondersteuning en hulp verlaagt de drempel om de stap te zetten tot sanering;
  • een persoonlijk contract wordt opgesteld tussen de burger en de aannemer.

Interesse?

Met deze Tankslag willen we zoveel mogelijk stookolietanks verwijderen door zo veel mogelijk tanks te bundelen in een groepsaankoop. Een stuurgroep met geïnteresseerde burgers vraagt offertes op en kiest de beste aannemer(s).

Heb je een mazouttank staan die je niet meer gebruikt of wil je graag zetelen in de stuurgroep? Meld je dan vóór 31/3/2025 geheel vrijblijvend aan via dit formulier.

Wanneer de aannemer(s) bekend zijn ontvang je een offerte waarna je beslist als je effectief deelneemt of niet.

De planning van de tankslag ziet er als volgt uit:

  • begin april komt de stuurgroep een eerste keer samen en stelt de prijsvraag op;
  • midden april komt de stuurgroep een tweede keer samen en kiest de saneerder;
  • eind mei/begin juni houdt de gekozen firma infoavonden;
  • tot uiterlijk 30 september 2025 kunnen de laatste tanks nog worden aangemeld voor sanering.

De stuurgroepen zullen online plaatsvinden via Microsoft Teams.

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be