Tankslag

Staat er ergens in je tuin of kelder een oude stookolietank (‘mazouttank’) die je niet meer gebruikt? Dan moet je deze laten verwijderen of, in het geval de tank onder je kelder zit, laten opvullen. Om dit eenvoudiger te maken, doet de gemeente mee met de groepsaankoop ‘Tankslag’ van Haviland. Tijdens de voorgaande drie edities werden in onze gemeente al 116 tanks verwijderd.

Waarom een oude tank verwijderen/opvullen?

Een lekkende tank veroorzaakt zware grondwater- en bodemverontreiniging. Zelfs een ‘lege’ tank kan nog tot 100 liter stookolie bevatten. Wie zijn tank niet meer gebruikt, is daarom verplicht om hem te laten saneren nadat hij buiten gebruik is gesteld.

Bij het buiten gebruik stellen van een stookolietank zorg je ervoor dat die niet opnieuw gebruikt kan worden, zonder daarom het risico op restverontreiniging weg te nemen. Bij sanering verwijder je ook alle overgebleven stookolie en in het beste geval ook de tank.

Wat zegt de wet?

De wetgeving verplicht de verwijdering van buitengebruik gestelde (bovengrondse en ondergrondse) stookolietanks bij particuliere woningen. Als dit omwille van technische redenen niet mogelijk is, moeten ze geledigd, gereinigd en opgevuld worden met een inert materiaal. Anders kan dit aanleiding geven tot grondwater- en bodemverontreiniging, wat tot veel grotere kosten zal leiden dan de kost van het verwijderen van de tank.

Vierde groepsaankoop

In onze gemeente is er voor het vierde jaar op rij een aanbod om via een groepsaankoop je tank correct te laten verwijderen. Dankzij deze collectieve aanpak geniet je van een voordelig tarief van de sanering en word je goed en correct geïnformeerd en ondersteund. Een stuurgroep met geïnteresseerde burgers vraagt offertes op en kiest de beste aannemer(s).

Er zijn reeds 143 aanmeldingen, waarvan 19 in Asse. De stuurgroep komt nu samen om de prijsvraag op te stellen.

Heb je je tank nog niet aangemeld maar wens je dit toch nog te doen? Dat kan nog tot 30 september 2024 via dit formulier.

De planning van de tankslag ziet er als volgt uit:

  • tanks kunnen worden aangemeld tot en met 30 september;
  • einde april komt de stuurgroep een eerste keer online samen en stelt de prijsvraag op;
  • einde mei/begin juni komt de stuurgroep een tweede keer online samen en kiest de saneerder.

Vanaf juni 2024 worden de persoonlijke prijzen aangemaakt volgens groepsaankoop en starten de saneringen.

Infoavond geannuleerd

De infoavond van 13 juni wordt geannuleerd wegens onvoldoende inschrijvingen.

Wil je graag meer informatie voor je je persoonlijke offerte goedkeurt of je tank aanmeldt? Neem dan contact op met Haviland. Aanvullende informatie vind je in de bijlagen hieronder of op de website van Haviland.

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be