Uittreksel uit het strafregister (bewijs van goed zedelijk gedrag)

Het vroegere 'bewijs van goed gedrag en zeden' heet voortaan 'uittreksel uit het strafregister'.

Er zijn drieĀ modellen beschikbaar. Wanneer jeĀ het getuigschrift aanvraagt, moet je dus meedelen voor welke activiteit het uittreksel vereist is. De bevoegde ambtenaar hoeft dit niet te controleren.

Als het uittreksel voor het buitenland is bestemd, moet je ons laten weten of je een apostille/legalisatie nodig hebt voor het uittreksel.

Opgelet! Je kan enkel voor jezelf een uittreksel uit het strafregister aanvragen.

Modellen

Model 595

Dit is het basismodel dat je kan aanvragen voor activiteiten waarvan de toegangs- of uitoefeningsvoorwaarden niet gereglementeerd zijn.

Model 596.1

Dit model is bestemd voor het uitoefenen van een activiteit waarvan de toegangs- of uitoefeningsvoorwaarden gereglementeerd zijn. Je moet bij je aanvraag meedelen voor welke gereglementeerde activiteit je het uittreksel nodig hebt (zie 'Niet-exhaustieve lijst van gereglementeerde activiteiten' als bijlage).

Model 596.2

Dit model is specifiek bestemd voor activiteiten waarbij er contact met minderjarigen is zoals opvoeding, psychomedisch-sociale begeleiding, hulpverlening aan de jeugd, kinderbescherming, animatie of begeleiding van minderjarigen.

Opgelet: dit model dien je vooraf aan te vragen. Dit kan aan de infobalie of via mail aan strafregister@asse.be. Indien je de aanvraag via mail doet, dien je een kopie van de voor- en achterzijde van je identiteitskaart mee te zenden. Je ontvangt een bericht wanneer het model voor je klaar ligt.

Procedure

1. Via ons e-loket

Dit is de snelste methode. Op deze manier ontvang je het uittreksel bovendien digitaal.

2. Via e-mail

Stuur een e-mail naar strafregister@asse.be. Vermeld je volledige naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer, het model dat je nodig hebt én voor welke activiteit het uittreksel dient.

Vermeld ook of je het uittreksel wil ontvangen via je ‘e-box’. Op deze manier kan je het uittreksel digitaal ontvangen. Wil je dit niet, dan moet je het uittreksel komen afhalen aan onze infobalie.

3. Aan de infobalie
Je kan met je identiteitskaart naar de infobalie komen en dan geven we het uittreksel onmiddellijk met je mee (elke werkdag, behalve op woensdagnamiddag).

Bedrag

Gratis.

Afhandeling

Bij een aanvraag via e-mail brengen we je op de hoogte wanneer het uittreksel voor je klaar ligt. Als je een uittreksel model 595 of 596.1 hebt aangevraagd, kan iemand anders dit voor jou komen afhalen met een volmacht. Een uittreksel model 596.2 moet je altijd persoonlijk afhalen. Breng je identiteitskaart mee.

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be