Update 27 maart: federale maatregelen coronavirus

De Nationale Veiligheidsraad versterkte woensdag 17 maart 2020 de bestaande maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Deze nieuwe maatregelen gaan in op woensdag 18 maart 2020 om 12.00 uur en blijven ten minste tot en met 19 april 2020 van kracht.

Een goede individuele handhygiëne en voldoende sociale afstand houden, blijven belangrijke maatregelen die iedereen moet opvolgen. Een strikte naleving ervan door iedereen, van jong tot oud, is noodzakelijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Burgerzin en solidariteit met de meest kwetsbare personen is onontbeerlijk.

Toch zijn er verdere inspanningen nodig om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is nu cruciaal om verdere maatregelen te nemen en na te leven!

Wat betekent dit concreet?

Je blijft maximaal thuis om externe contacten te beperken. Enkel essentiële verplaatsingen (naar het werk gaan wanneer telewerk onmogelijk is, naar de apotheker gaan, naar de post gaan, etenswaren aankopen, tanken, ...) mogen worden gedaan.

Alle fysieke winkels en handelszaken zijn gesloten, met uitzondering van:
• voedingswinkels, met inbegrip van nachtwinkels (open tot 22.00 u.);
• dierenvoedingswinkels;
• apotheken;
• krantenwinkels;
• tankstations en de leveranciers van brandstoffen.

Banken en postkantoren maken deel uit van de uitzonderingen die mogen openblijven tijdens hun normale openingsuren, mits inachtneming van de social distancing maatregelen.

Kappers zijn gesloten.

Voor alle winkels geldt dat zij de nodige maatregelen moeten nemen om de social distancing maatregelen te respecteren en in het bijzonder het houden van de sociale afstand van 1.5 m tussen elke persoon.
Bovendien moet de toegang tot grote oppervlakten als volgt worden geregeld:
• één persoon per 10 m² gedurende een maximale periode van 30 minuten;
• in de mate van het mogelijke wordt individueel gewinkeld.

Voedingswinkels (voor mens en dier) die als secundair product ook non-food aanbieden (bijvoorbeeld papierwaren) blijven geopend en mogen die papierwaren blijven verkopen. Ook slagerijen, bakkerijen, chocolatiers, ijsjeszaken, traiteurwinkels, wijnzaken en winkels waar alcoholhoudende dranken worden verkocht mogen openblijven, voor zover ze geen degustatie ter plaatse aanbieden.
Winkels die voeding slechts als secundair product aanbieden, moeten sluiten.

Fysieke activiteiten in openlucht met mensen die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend(in), mits inachtneming van de social distancing maatregelen (1,5 meter afstand), zijn toegestaan. Wandelen, fietsen en joggen zijn toegestaan. Verplaatsingen met de auto voor recreatie zijn niet toegestaan.

Elke bijeenkomst is verboden. 

Kinderen van ouders met essentiële beroepen kunnen opgevangen worden in scholen en kinderopvang.

De horeca moet het terrasmeubilair binnen plaatsen.

Het openbaar vervoer moet zo worden georganiseerd dat de sociale afstand kan worden gegarandeerd.

Bedrijven, ongeacht hun grootte, kunnen hun activiteiten verder zetten als ze telewerk organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is. Bedrijven waar dit niet mogelijk is, moeten de principes van de sociale afstand nauwgezet respecteren. Deze regel geldt zowel voor de uitvoering van de werkzaamheden, als voor het door de werkgever georganiseerde vervoer. Als bedrijven niet voldoen aan deze verplichtingen, moeten ze verplicht sluiten. Dit geldt niet voor cruciale sectoren en essentiële diensten.

Alle niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden.

De politiediensten zullen permanent controles uitvoeren om het strikt naleven van de maatregelen te verzekeren. 

Contactnummers

Voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800 146 89
Voor vragen over economie: 0800 120 33
Voor vragen over hulp aan Belgen in het buitenland: 02 501 4000 of op de Facebookpagina Diplomatie.Belgium

Lees hier het persbericht van de Eerste Minister.

Gepubliceerd op woensdag 18 maart 2020 8.59 u.

Contact

Onthaal en snelbalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be