Update vogelgriepvirus 15.11.2021: opnieuw ophokplicht voor houders van pluimvee en vogels

Sinds 15 november geldt in heel het land opnieuw de ophokplicht. Er zijn meerdere besmettingen met hoogpathogene vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij wilde vogels in West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg.

De ophokverplichting was in november 2020 opgelegd omwille van de besmettingen met hoogpathogene vogelgriep die in en rond ons land waren vastgesteld bij wilde vogels en bij gehouden pluimvee. In april 2021 was de situatie zodanig gunstig geëvolueerd dat de maatregel kon opgeheven worden.

Huidige maatregelen

Pluimvee van professionele houders en van hobbyhouders, met uitzondering van loopvogels, moet worden opgehokt of afgeschermd (met behulp van netten).

  • Alle pluimvee en vogels moeten binnen (of onder netten) worden gevoederd en gedrenkt.
  • Pluimvee en vogels mogen niet in contact komen met regenwater of oppervlaktewater waartoe wilde vogels toegang hebben.

Het FAVV vraagt alle pluimveehouders, hobbyhouders en andere betrokken actoren om de maatregelen strikt toe te passen en voldoende aandacht te besteden aan het voorkomen van de insleep van vogelgriep bij hun dieren door (contacten met) wilde vogels.

Wanneer een verhoogde sterfte wordt opgemerkt, of bij elk ander symptoom van ziekte, is het belangrijk om onmiddellijk een dierenarts te contacteren.

Meer informatie is terug te vinden op de website van het FAVV. Je vindt op deze website meer toelichting bij de maatregelen, alsook een korte video die het belang van de maatregelen onderstreept om ons pluimvee te beschermen. Deze video kan je rechtstreeks bekijken via deze link.

Gepubliceerd op woensdag 17 november 2021 10 u.

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be