Vakantie? Vraag tijdig identiteitsdocumenten aan

Kijk je uit naar vakantie tussen kerst en nieuw? Vergeet dan niet je identiteitsdocumenten in orde te brengen, want niemand wil zijn reis in het water zien vallen door een vervallen reispas of een vergeten kids-ID.

Op www.diplomatie.belgium.be kan je zelf nakijken welke officiële reisdocumenten voor jouw vakantiebestemming vereist zijn. Voor een aantal landen en regio’s (voornamelijk binnen Europa) volstaat een geldige identiteitskaart of kids-ID. Andere landen eisen een reispas en eventueel een visum. Daarnaast hebben minderjarigen die niet met de (beide) ouders op reis gaan veelal een reistoelating nodig van (een van) de ouder(s).

Het reisbureau, de vliegtuigmaatschappij, de ambassade of het consulaat van het land van je bestemming kunnen je hierover uiteraard ook informeren. Wist je trouwens dat heel wat ambassades beschikken over een website met gedetailleerde reisinformatie voor Belgen?

Meer info over de aanvraag van een reispas

Meer info over de aanvraag van een identiteitskaart

Aanvraag van een kids-ID
Belgische kinderen van 0 tot 12 jaar die op reis gaan binnen Europa moeten een geldige kids-ID hebben. Een dergelijke kids-ID is 3 jaar geldig. De geldigheidsduur vind je links onderaan op de kaart. Opgelet: de foto moet nog gelijkend zijn.

Een nieuwe kaart kan je aanvragen bij de dienst Bevolking van de gemeente. Maak eerst een afspraak en kom vervolgens als ouder/voogd samen met je zoon of dochter langs. Breng 1 recente pasfoto (conform de nieuwe vereisten) mee en, indien van toepassing, de vorige kids-ID.

De kids-ID kost 7,50 euro. Werd de vorige kaart gestolen? Dan moet je ook een politieattest meebrengen. Bij vervanging van de kaart na verlies kost de nieuwe kaart 15,50 euro.

Ongeveer 2 tot 3 weken na de aanvraag ontvang je thuis de PIN- en PUK-codes. Je maakt opnieuw een afspraak om met deze codes je kaart te activeren bij de dienst Bevolking.

Blij om op reis te gaan? Kijk boos!
Alle identiteitsdocumenten vereisen een pasfoto die conform is aan de ICAO-normen. Deze normen zorgen ervoor dat op een meer eenvoudige en geautomatiseerde manier personen met hun identiteitsdocumenten kunnen worden vergeleken. Concreet betekent dit dat je niet mag lachen op de foto en dat de tanden niet zichtbaar mogen zijn. De foto mag slechts 6 maanden oud zijn. Je moet recht naar het objectief kijken en je moet rechtzitten. Het aangezicht moet volledig vrij zijn en de ogen moeten goed zichtbaar zijn. Let dus zeker op voor reflecties als je een bril draagt. Wil je zeker zijn dat je pasfoto voldoet aan de normen? Laat een professionele fotograaf de foto nemen.

Je dient zowel voor de aanvraag van een reispas als voor een identiteitskaart een afspraak te maken. Doe dit tijdig zodat je het gevraagde document ook tijdig in je bezit hebt.

Gepubliceerd op donderdag 14 november 2019 10.14 u.

Contact

Onthaal en snelbalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be