Verbod op vuurwerk en wensballonnen

Met de feestdagen in het vooruitzicht wordt vuurwerk weer brandend actueel. Dat mag je gerust letterlijk en figuurlijk nemen.

Voor veel mensen gaan Nieuwjaar en vuurwerk hand in hand, maar het afsteken van vuurwerk is niet zonder gevaar. Ieder jaar lopen heel wat mensen ernstige brandwonden op. Ook wie een hart voor dieren heeft, koopt beter geen vuurwerk. Huisdieren, maar ook andere dieren die buiten op een weide staan, slaan op de vlucht en ondervinden enorm veel stress door de luide knallen.

In Asse geldt er een absoluut verbod op vuurwerk en wensballonnen.

De wetgeving is veranderd. Sinds 26 april 2019 is het overal verboden om vuurwerk af te steken en om wensballonnen op te laten. Dit staat ook zo bepaald in artikel 27 van het politiereglement: 'Met behoud van de toepassing van de wettelijke en reglementaire bepalingen is het verboden, zowel op de openbare ruimte als op private eigendommen, om het even welk vuurwerk af te steken of voetzoekers, thunderflashes, knal- en rookbussen of andere zaken te laten ontploffen en wensballonnen op te laten.'

Door het vluchtige karakter van vuurwerk is het niet eenvoudig om inbreuken hierop vast te stellen. Wie toch betrapt wordt, riskeert een GAS-boete die kan oplopen tot 350 euro.

De Vlaamse brandweer geeft je 6 goede redenen om geen vuurwerk af te steken:

Levensgevaarlijk

Zowel bij het afsteken zélf als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. Volgens de cijfers van Stichting Brandwonden is het aantal ongevallen met lichamelijke letsels in 2018 meer dan verdubbeld ten opzichte van 2016, van 48 naar 108.

De slachtoffers zijn meestal mannelijk (89 %). Eén op vier is jonger dan 16 jaar.

Meest getroffen lichaamsdelen zijn de ogen (32%), het aangezicht (26%) en (30%) handen en vingers. Ook blijkt dat de meeste vuurwerkslachtoffers het vuurwerk niet zelf aangestoken hebben. Zij waren enkel toeschouwer van de vuurwerkpiraat

Risico op brand

Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terecht komen, waar het brandende kaarsje heel wat schade kan veroorzaken.

Dierenleed

Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Zo zijn er talrijke verhalen: honden lopen weg, paarden breken uit en komen op de openbare weg terecht. Vorig jaar stierf in Genk zelfs een kameel, toen hij in paniek van het vuurwerk wegliep en zijn nek brak.

De hulpdiensten blijven beschikbaar

Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen.

Superongezond

De fijnstofconcentraties vastgesteld tijdens en net na afsteken van vuurwerk pieken ten opzichte van de normale waarden. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals jonge kinderen, mensen met allergieën of astma, kan dit gevaarlijk zijn. (Bron: luchtmeetnet). Maar dat is niet het enige probleem. 90% van dat fijnstof komt op de bodem en in het riool terecht, en zorgt ook hier voor een enorme vervuiling.

Gratis

Je hoeft zelf niet te investeren in de aankoop van vuurwerk. Als je ervoor kiest om zelf geen vuurwerk af te steken maar naar een spektakelvuurwerk van een stad of een gemeente te gaan, dan kost je dit niets.

Allemaal redenen genoeg om zelf geen vuurwerk af te steken, vinden de Vlaamse hulpverleningszones. Vandaar hun slogan “Wij knallen zonder vuurwerk, omdat we weten wat de gevolgen kunnen zijn.”

Gepubliceerd op maandag 4 november 2019 14.50 u.

Contact

Onthaal en snelbalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be