Verslaving

Alcohol & cannabis zonder boe of bah

Doelgroep: Voor jongeren met een beperking
Aantal spelers: Zelf te bepalen 
Tijdsduur: Zelf te bepalen

Huurprijs: gratis | waarborg: € 5,00

Korte inhoud: Een pakket op maat van jongeren met een verstandelijke beperking. Op een duidelijke, volwassen manier legt ze cannabis, zijn werking, effecten en risico's uit.

Drugs ingeblikt – Vereniging voor alcohol- en andere drugsproblemen vzw

Doelgroep: Jongeren 
Aantal spelers: 10 à 20 spelers
Tijdsduur: 60 min.

Huurprijs: gratis | waarborg: € 10,00

Korte inhoud: Een werkvorm met foto’s en stellingen over drugs. Het geheel is samengesteld uit vier reeksen van acht stellingen. Bij elke stelling hoort een foto. Elk van die vier reeksen is gebouwd rond een thema. De thema’s zijn: visie op preventie, jongeren en drugs, drugs in een sociale context, genieten en recht op roes.

Het druglinkspel – VAD

Doelgroep: Leerkrachten, jeugdhuismedewerkers, jeugdleiders.
Aantal spelers: Individueel, per twee of in groep
Tijdsduur: 60 min.

Huurprijs: gratis | waarborg: € 10,00

Korte inhoud: Elk kaartspel bevat 55 kaarten. De groene kaarten gaan over drugs, de gele beschrijven het effect, de rode lichamelijke/psychische afhankelijkheid, de paarse legaliteit en de oranje het stereotype van de gebruiker.

Lol zonder alcohol

Doelgroep: 3de graad lager onderwijs
Aantal spelers: Zelf te bepalen
Tijdsduur: Zelf te bepalen

Huurprijs: gratis | waarborg: € 5,00

Korte inhoud: Een educatief project voor leerkrachten om met leerlingen te werken rond alcohol. Samen ga je onderzoeken wat alcohol is en wat het doet. Jullie kijken ook verder dan het thema 'alcohol': De jongeren versterken hun sociale vaardigheden en hun weerbaarheid tegen groepsdruk verhoogt. Zo zijn ze sterk genoeg om nog even 'neen' te zeggen tegen alcohol.

Maat in de shit – CAT-infopunt (educatieve map)

Doelgroep: Leerkrachten, jongeren vanaf 14 jaar, begeleiders
Aantal spelers: Zelf te bepalen
Tijdsduur: Zelf te bepalen

Huurprijs: gratis | waarborg: € 10,00

Korte inhoud: Als jongeren in de problemen zitten, gaan ze meestal eerst te rade bij hun vrienden. Maar wat doe je als tiener wanneer je beste vriend bij je te rade komt met een drugprobleem? En je daarbij op het hart drukt om er niemand iets over te vertellen? Of wat doe je als je merkt dat een vriend of vriendin te ver gaat met z’n druggebruik maar dat zelf niet lijkt te merken? Heel wat jongeren maken zo’n situatie ooit eens mee. Vaak voelen ze zich daarbij erg onzeker. Deze brochure kan jongeren in zo’n situatie een houvast bieden, of ze erop voorbereiden.

Promillebril – Drive up safety

Doelgroep: Vanaf 16 jaar
Aantal spelers: Zelf te bepalen
Tijdsduur: Zelf te bepalen

Huurprijs: gratis | waarborg: € 10,00

Korte inhoud: De promillebril is een sensibiliseringstool die de effecten van alcohol op het zicht nabootst. Wanneer men door deze bril kijkt, verkrijgen de deelnemers een effect alsof ze een zekere promillage alcohol in het bloed hebben. Door een parcours af te leggen met de promillebril kunnen de jongeren ervaren hoe moeilijk het is om met een verminderd zicht accuraat te handelen. Hierdoor worden de gevaren van rijden onder invloed onmiddellijk duidelijk.

Rock zero

Doelgroep: 14-16 jaar 
Aantal spelers: Tot 25 spelers (max. 5 groepjes van 5 spelers)
Tijdsduur: Zelf te bepalen

Huurprijs: gratis | waarborg: € 5,00

Korte inhoud: Rock Zero is een methodiek waarmee jongeren spelenderwijs nadenken over hun eigen alcoholgebruik. Ze leren op een ludieke manier dat (veel) alcohol drinken niet de norm is. De boodschap van het spel is 'alcohol, begin er niet te vroeg mee'.

Uch uch – MJA

Doelgroep: Leerlingen van het secundair onderwijs
Aantal spelers: Groepen van ongeveer 4 personen
Tijdsduur: 60 min.

Huurprijs: gratis | waarborg: € 10,00

Korte inhoud: Men kan met dit spel verschillende kanten op. Men kan bijvoorbeeld discussies uitlokken over waarom men rookt, wat er zou moeten wijken als men rookt enz.

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be