Kies de juiste informatiebron over het coronavirus

Dagelijks zie je nieuwe misleidende informatie opduiken over het coronavirus. Veel van die berichten bevatten onbetrouwbare feiten of geruchten. Geloof ze niet en volg de informatie van de overheid. De officiële berichten van de FOD Volksgezondheid vind je op de website info-coronavirus.be. Ga daar op zoek naar correcte informatie. 

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) waarschuwt voor een sterke stijging van valse berichten over het coronavirus. Cybercriminelen verspreiden virussen en ransomware verborgen achter COVID-19 berichten en applicaties.

Blijf alert voor berichten met:

  • aanbiedingen voor mondkapjes, alcoholgels, desinfecterende middelen …;
  • links naar valse nieuwssites;
  • valse geldinzamelacties voor slachtoffers van het virus.

Klik niet op verdachte links

Wees daarom waakzaam en klik niet zomaar op links in verdachte berichten. Door te klikken op verdachte links kan je zonder het te weten virussen downloaden. Producten van valse verkoopsites worden niet geleverd en je rekening wordt geplunderd als je jouw bankkaartgegevens invult. Let ook op voor valse geldinzamelacties!

Kijk uit voor interactieve kaart Johns Hopkins University

Het CCB waarschuwt voor een programma waarmee je de evolutie van het virus op een wereldkaart kan volgen. Een dashboard van coronavirusinfecties en -doden van de Johns Hopkins University wordt door kwaadaardige websites misbruikt om virussen te installeren die wachtwoorden kunnen detecteren en stelen. Het lijkt dus alsof je de echte kaart van de Johns Hopkins University ontvangt, maar eigenlijk voegden hackers er een virus aan toe. De installatie ervan gebeurt enkel als JavaScript is ingesteld.

COVID-19 Tracker App bevat ransomware

Met de COVID19 Tracker App kan je schijnbaar gevallen van COVID-19 opvolgen. In werkelijkheid is de app geïnfecteerd met ransomware, die de naam ‘CovidLock’ kreeg. CovidLock gebruikt technieken om het slachtoffer de toegang tot zijn of haar telefoon te ontzeggen door een wijziging van het wachtwoord om de telefoon te ontgrendelen, te forceren. Hierna krijg je meteen een scherm te zien waarop uitgelegd wordt hoe je binnen de 48 uur $100 aan Bitcoin moet betalen. Wanneer je dat niet doet, wordt alle data van je toestel verwijderd en dreigt men om al je contacten, foto’s, video’s en alle sociale media accounts publiek te lekken op het internet.

Tips voor veilig telewerken

  • Wees altijd op je hoede als je een onverwacht bericht krijgt dat niet persoonlijk aan jou gericht is. Deze berichten en applicaties zijn zeer professioneel gemaakt en lijken dan ook echt. Het is soms moeilijk om de bron te achterhalen
  • Denk twee keer na voor je een bijlage in een bericht aanklikt. Vooral .exe bestanden kunnen zeer gevaarlijk zijn.
  • Denk ook altijd twee keer na voor je op een link klikt.
  • Installeer enkel App’s uit de officiële App Store van Google of Apple.
  • Voer geen JavaScript uit als daarnaar gevraagd wordt na het downloaden van een bijlage.
  • Installeer een virusscanner: deze zorgt ervoor dat jouw computer niet vatbaar is voor virussen. Het is het belangrijkste stukje software om je computer en je gegevens te beschermen.
  • Stuur verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be

Meer informatie

Safeonweb

Campagnevideo op YouTube

Tips voor veilig telewerk: safeonweb

Cybercriminelen verspreiden ook virussen en ransomware verborgen achter COVID-19 berichten en applicaties

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be