Wandelen in Asse

Wandelen langs de vele bezienswaardigheden en prachtige landschappen? Het kan!

Het gemeentebestuur heeft, in samenwerking met de drie plaatselijke wandelverenigingen, negen bewegwijzerde wandelwegen uitgestippeld. Elke wandeling leidt je doorheen het glooiende landschap en brengt je van de ene bezienswaardigheid naar de andere.

  • Dertien Bunderspad (10,5 km)
  • Wandelen van 't Godsbronneken naar de Borgstad (9 km)
  • Grote Molenbeekwandeling (11 km)
  • Wandelen tussen Kravaal en Kartelo (12 km)
  • Kruiskouterwandeling (10 km)
  • Op stap naar Kruisborre (8 km)
  • Petrus Ascanuswandeling (11,5 km)
  • Sint-Bavowandeling (7,5 km)
  • Vlietbronnenwandeling (11 km)

Meer informatie over de drie wandelclubs actief in Asse:

Adembenemend Asbeek

Asbeek is een gehucht van Asse en dankt zijn naam aan de beek die het gehucht doormidden snijdt. Asbeek situeert zich op de overgang tussen de Brabantse Kouters en het Pajottenland.

Asse ligt op een heuvelrug. Door erosie ontstond een heuvelachtig landschap met steile hellingen, glooiende kouters, kronkelende beken, bronnen en bosjes. Het specifieke reliëf en de talrijke beekvalleien zijn bepalend geweest voor het gebruik van het landschap. De strategische hoogteligging heeft Asse doorheen de hele geschiedenis tot een aantrekkelijke plek gemaakt.

Deze wandelbrochure loodst je doorheen een adembenemend landschap vol stille getuigen van dit rijke verleden.

Adembenemend Asbeek

De weg-om van Kruisborre

Doe de weg-om van Kruisborre en ontdek de prachtige vallei, de kapelletjes en het verhaal van de Heilige Kruisen.

De weg-om van Kruisborre - 7 km

Wandeling 'Verbeeldend Asse'

Educatief wandelpad archeologie (Agilas)

Een 4,5 km lang wandelpad leidt bezoekers van het middeleeuwse Oud-Gasthuis in het centrum van Asse (Gemeenteplein 26) naar de Romeinse nederzetting. Meer info vind je op de website van Agilas.

Wandeling Molenbeekvallei

Coördinatie Zenne publiceerde, in samenwerking met Natuurpunt en de vzw CEBO, een wandelfolder over de Molenbeek in Asse, Ganshoren en Jette, een vallei met een enorm natuurlijk en landschappelijk potentieel binnen een toch sterk verstedelijkte context.

De Molenbeek is een zijriviertje van de Zenne. Het stroomt in een prachtige vallei met een grote variëteit aan planten en dieren. De Molenbeek en haar vallei vormen een echte ecologische corridor op de grens tussen Brussel en Vlaanderen.

Met de folder als gids kan je een mooi stukje beekvallei in een dicht bevolkte en stedelijke omgeving gaan ontdekken. Jaren lang ijverden particulieren en verenigingen samen met de beheerders uit zowel Brussel als Vlaanderen voor het behoud van deze natuurparel.

De wandeling voert je naar kabbelende beekjes, moerassige gebieden, bossen en weiden en leidt je binnen in een onweerstaanbare wereld waarvan de rijke en unieke biodiversiteit je zal verbazen. Een onwaarschijnlijk verhaal aan de rand van de stad!

Streek-GR Groene Gordel

Hier vind je meer info over de wandelpaden langs de Groene Gordel

Wandelknooppuntennetwerk 'Brabantse Kouters'

Toerisme Vlaams-Brabant en Regionaal Landschap Brabantse Kouters ontwikkelden - samen met de gemeenten Affligem, Asse, Opwijk, Merchtem, Wemmel, Londerzeel, Meise, Kapelle-op-den-Bos, Grimbergen, Zemst en Vilvoorde en de plaatselijke wandelclubs - een nieuw wandelnetwerk.

Voortaan kan je via knooppunten over de gemeentegrenzen heen je eigen wandelingen uitstippelen. Het nieuwe netwerk bundelt maar liefst 780 km wandelpaden en sluit aan op het wandelnetwerk van Oost-Vlaanderen.

Contact

Onthaal en snelbalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be