Wat te doen bij wateroverlast?

Hevige regenval, storm of onweer brengt een hoop water met zich mee. Bijgevolg kan je daarvan veel hinder ondervinden: ondergelopen kelders, uitgevallen elektriciteit,... Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen die naar boven komen in zulke situaties.

Acute overlast

Ik heb hulp nodig van de brandweer (niet levensbedreigend). Hoe kan ik hen het best bereiken?

Contacteer hen via www.1722.be of het telefoonnummer 1722. Zo houd je de noodnummers vrij voor dringende oproepen en kan de brandweer je het snelst verder helpen. Je melding komt meteen bij de meldkamer van de brandweer terecht. 

Ik heb de brandweer gecontacteerd, maar ze zijn nog niet langs geweest.

De brandweer ontvangt veel oproepen bij grote wateroverlast. Hou dus rekening met lange wachttijden. De brandweer geeft meestal voorrang aan interventies die een gevaarlijke situatie vormen en aan bepaalde gevoelige publieke gebouwen zoals scholen en rust- en verzorgingstehuizen.

Mijn elektriciteitskast dreigt onder water te lopen. Hoe erg is dit?

Er is een veiligheid ingebouwd bij de meeste elektriciteitskasten. Deze zal dus automatisch uitschakelen.

Ik ben op zoek naar zandzakken. Waar kan ik terecht?

De brandweer en gemeentediensten leveren enkel zandzakken aan bij acute en grote wateroverlast en als ze daar de middelen toe hebben. Dit gebeurt echter nooit preventief en daarom is het aangeraden om zelf een kleine voorraad in huis te hebben, zeker als je in een risicogebied woont. Je kan deze kopen in grote doe-het-zelfzaken, bouwhandels en legerstocks. De firma Gebr. Hermans biedt voorverpakte plastic zandzakken aan. Daarnaast voorzien zij bij wateroverlast juten zakken die ter plaatse worden gevuld.

 • Firma Gebr. Hermans
  Z.5 Mollem 310
  1730 Asse

Nog beter is het om extra absorberende zakken te kopen die gevuld zijn met polymeerkorrels in plaats van zand. Deze zijn lichter, voorgevuld, beter stapelbaar en kunnen ongebruikt zeer lange tijd gestockeerd worden. Je kan deze zakken online of in gespecialiseerde zaken aankopen.

Preventie

Hoe kan ik overlast vermijden of tot een minimum beperken?

 • Je kan preventief zandzakken of zakken met polymeer aankopen als je in een risicovol gebied woont. Dit heeft natuurlijk enkel effect als je er op tijd bij bent, wat bij een wolkbreuk vaak niet het geval is.
 • Schaf een dompelpomp aan en maak een klein pompgat in je kelder voor deze dompelpomp zodat je al het water kan oppompen. Anders blijft er nog steeds een vijf tot tiental centimeter water staan, afhankelijk van de hoogte van jouw pomp. De brandweer kan je ook enkel komen helpen wanneer het water hoger staat dan tien centimeter. Hun pompen zijn heel krachtig, maar kunnen die laatste laag water nooit weg krijgen tenzij je een pompgat hebt.
 • Voorzie een systeem om je keldergat waterdicht af te dekken.
 • Om regen- en afvalwater in laaggelegen ruimtes te vermijden, sluit je deze via een pomp aan op het rioolstelsel. Je kan je woning ook beveiligen door het plaatsen van een terugslagklep. 
 • Eigenaars van woningen met toegangen onder straatniveau en/of waar regelmatig overlast voorkomt door afstromend water, kunnen best structurele oplossingen overwegen. Dit kan gaan over het plaatsen van aarden wallen, wegneembare schotten, afwateringsgrachten of andere oplossingen op maat.

Wat doe ik best bij een onweer?

 • Je doet er goed aan om binnen te blijven en te schuilen. Je blijft best uit de buurt van ramen, deuren en dak.
 • Maak ook geen foto's of selfies in gevaarlijke situaties.
 • Zet je auto indien mogelijk binnen.

Nazorg

Ik heb schade aan mijn woning. Wat kan ik doen?

 • Maak een inventaris op van de schade.
 • Neem op een veilige manier zoveel mogelijk foto’s als bewijsmateriaal.
 • Breng je verzekeringsmakelaar op de hoogte (van je brandverzekering).
 • Je mag zelf maatregelen nemen om verdere en ergere schade te voorkomen.

Ik heb schade aan mijn auto. Wat kan ik doen?

Neem zo veel mogelijk foto's van de schade en contacteer jouw verzekeringsmakelaar.

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be