Asbest

Asbest is een schadelijke stof die in meer dan 3500 verschillende soorten bouwmaterialen is verwerkt. De stof is niet met het blote oog zichtbaar. Daardoor weten we vaak niet dat asbest ook in onze eigen woning verborgen zit. De Vlaamse Regering wil Vlaanderen uiterlijk tegen 2040 volledig 'asbestveilig' maken.

Woon je in een ouder huis? Dan is de kans groot dat er asbest in je woning zit. Sinds een jaar haalt Intradura grote hoeveelheden asbestafval op bij jou thuis. Dankzij subsidies van OVAM betaal je voor die ophaling tijdelijk tot 80% minder, en dit tot begin 2026. Ook voor scholen en landbouwers bestaat er ondersteuning in de vorm van subsidies.

Ophaling aan huis

De Vlaamse regering wil Vlaanderen uiterlijk tegen 2040 volledig 'asbestveilig' maken. Dat betekent dat er dan enkel nog asbesttoepassingen in goede staat in onze leefomgeving aanwezig mogen zijn en dat al het risicovolle asbest veilig is weggenomen en opgeborgen.

Tot op vandaag haalde Intradura al 170 containers, 340 plaatzakken en 90 kuubzakken met asbestafval op. Maar we zijn er nog niet. Er zijn nog altijd veel Vlaams-Brabantse daken, vloeren en muren met asbest. Daarom besliste OVAM om tot begin 2026 het grootste deel van de ophaling te subsidiëren. Stel je verbouwing dus niet te lang uit: na deze periode is de kans klein dat je nog subsidies krijgt.

Een asbestophaling aanvragen kan via de website van Intradura.

Welke materialen komen in aanmerking?

Hechtgebonden asbest in de vorm van golfplaten of leien van woningen en bijgebouwen (garage, tuinhuis,…) komen sowieso in aanmerking. Andere hechtgebonden asbesttoepassingen zoals onderdak- en muurplaten, zijn toegelaten mits toestemming van de asbestcoach.

Hoe verloopt de aanvraag en ophaling van asbest?

  • Ga naar de website van Intradura en vul het aanvraagformulier in.
  • De asbestcoach neemt contact met je op en plant een huisbezoek.
  • De asbestcoach komt ter plaatse, geeft informatie over een veilige afbraak en levert de nodige asbestzakken of regelt een container. Je ontvangt ook een brochure met veiligheidsinstructies en twee pakketten veiligheidskleding om de werken veilig te kunnen uitvoeren.
  • De asbestcoach legt een ophaaldatum vast en bepaalt waar je de zakken veilig kan aanbieden of waar de container zal worden geplaatst.
  • Op de afgesproken datum neemt een ophaalwagen het asbestafval mee en vervoert het veilig naar een gespecialiseerde verwerker.

Voor dakoppervlakten tot ong. 180m² koop je witte asbestzakken aan 30 euro/stuk. Met die gesubsidieerde prijs betaal je de hele dienstverlening van aanvraag tot ophaling en verwerking. Voor grotere oppervlakten kan je een container aan huis aanvragen voor een bedrag van 170 euro, alles inbegrepen.

  prijs/stuk max. aantal inhoud afmetingen
Plaatzak € 30 6 In 1 plaatzak passen maximaal 13 (grote) platen of ca. 30 m² 3,10 x 1,10 x 0,30 m
Kuubzak € 30 6 In 1 kuubzak passen ca. 40 m² asbestleien  1 x 1 x 1,50 m
Container € 170 1 In 1 container passen ca. 104 grote platen of ca. 240 m² 12 m³

Asbest verplicht verpakt afvoeren

Vanaf 1 januari 2021 kan je enkel nog verpakt asbest aanleveren op het recyclagepark. Deze verplichting wordt opgelegd in de omzendbrief “Asbestcement inzamelen op het recyclagepark”, waarin werd opgenomen dat het gebruik van een verpakking zal moeten.

Wanneer je thuis zelf aan het verbouwen slaat, kan je ook botsen op gebonden asbest. Je kan dit zelf verwijderen en afvoeren naar het containerpark. Als je dit zelf afbreekt, is beschermingsmateriaal zeker aan te raden. Vanaf 1 januari 2021 zal je het verwijderde gebonden asbest ook verpakt moeten vervoeren én afleveren op het recyclagepark. Dit verpak je in een stevige, doorzichtige folie die je bij een bouwmarkt of doe-het-zelf-zaak kan aankopen. Plak de folie ook stevig dicht, zo kunnen er geen asbesthoudende vezels vrijkomen of zich verspreiden bij het vervoeren.

Subsidies voor scholen en landbouwers

Voor scholen en landbouwbedrijven bestaat bij de OVAM een aparte subsidieregeling.

Meer info

Website OVAM:

Website Intradura: Astbesthoudende materialen sorteren

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be