Asbest

Asbest is een schadelijke stof die in meer dan 3500 verschillende soorten bouwmaterialen is verwerkt. De stof is niet met het blote oog zichtbaar, daardoor weten we vaak niet dat asbest ook in onze eigen woning verborgen zit.

Asbest verplicht verpakt afvoeren

Vanaf 1 januari 2021 kan je enkel nog verpakt asbest aanleveren op het recyclagepark. Deze verplichting wordt opgelegd in de omzendbrief “Asbestcement inzamelen op het recyclagepark”, waarin werd opgenomen dat het gebruik van een verpakking zal moeten.

Wanneer je thuis zelf aan het verbouwen slaat, kan je ook botsen op gebonden asbest. Je kan dit zelf verwijderen en afvoeren naar het containerpark. Als je dit zelf afbreekt, is beschermingsmateriaal zeker aan te raden.Vanaf 1 januari 2021 zal je het verwijderde gebonden asbest ook verpakt moeten vervoeren én afleveren op het recyclagepark. Dit verpak je in een stevige, doorzichtige folie die je bij een bouwmarkt of doe-het-zelf-zaak kan aankopen. Plak de folie ook stevig dicht, zo kunnen er geen asbesthoudende vezels vrijkomen of zich verspreiden bij het vervoeren.

Asbest is een schadelijke stof die in meer dan 3.500 bouwmaterialen is verwerkt. De stof is niet met het blote oog zichtbaar, daardoor weten we vaak niet dat asbest ook in onze eigen woning verborgen zit.

Subsidies

Vanaf 2022 zal je als particulier asbestafval aan huis kunnen laten ophalen (gesubsidieerd tarief)

Voor scholen en landbouwbedrijven bestaat bij de OVAM een aparte subsidieregeling.

Meer info

Website OVAM:

Website Intradura: Astbesthoudende materialen sorteren

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be