Tuinafval

Geen tuin zonder tuinafval. Kringlooptuinieren is de oplossing. Grasmaaisel, haagscheersel, blaadjes, twijgjes, snoeihout, ... Een tuin zonder tuinafval bestaat niet. Maar dat hoeft geen probleem te zijn, tuinafval en keukenresten zijn immers nuttig in de kringloop van je tuin. En hiermee verwen ook je tuinbodem en heel wat planten.

Aarzel niet om een tuinranger uit te nodigen. Hij of zij komt gratis langs en geeft advies om meer natuur in je tuin te verwelkomen en beantwoordt zeker ook jouw vragen rond tuinafval.

Onderstaande info helpt je alvast op weg:

  • Mulchmaai je gazon: met een mulchmaaier heb je geen maaisel meer. Het verteert ter plaatse en geeft zijn voedingsstoffen terug aan de bodem en het gras. Bij mulchmaaien vang je het grasmaaisel niet op, maar breng je het fijnversnipperd opnieuw tussen het gras, waar het verteert en de grasmat voedt. Meer info vind je in de brochure Mulchmaai je gazon.
  • Andere tips over maaisel vind je in de brochure Waarheen met je grasmaaisel.
  • Ga met bladeren aan de slag: Bladeren zijn nuttig in de tuin. Ze zijn een ideale beschermlaag, een goede basis voor compost of je kan er creatief mee aan de slag. Meer info vind je in de brochure Hergebruik bladeren.
  • Ook snoeihout biedt veel mogelijkheden: je kan het composteren, of er een snipperwand of takkenwal mee maken. Meer info vind je in de brochures Verhaksel je snoeihout en Creatief met snoeihout.
  • Kies voor minder gazon en meer bloemen en struiken in de tuin: Leg een bloemenweide aan.

Waar naartoe met je keukenafval? Lees hier onze tips over composteren.

Opgelet: Tuinafval op openbaar domein gooien, is veel minder onschuldig dan sommige mensen denken en daarom ook verboden. Doordat tuinafval zoals bijvoorbeeld grasmaaisel, haagscheersel en snoeihout veel voedingsstoffen bevat, voed je hiermee de bodem. Het gevolg is o.a. dat planten die van veel voeding houden, zoals brandnetel en distels, op die plaats uitbundig gaan groeien. Ook het verbranden van tuinafval is absoluut verboden. Behalve reuk- en rookhinder veroorzaakt dit ook giftige verbrandingsgassen zoals dioxines.

Meer info

Contact

Onthaal en infobalie

Adres
Gemeenteplein 1, 1730Asse
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
02 454 19 19
E-mail
info@asse.be
Website
www.asse.be