Wat is een ambulante activiteit?
Je oefent een ambulante activiteit uit als je buiten je vaste vestigingsplaats(en) producten of diensten verkoopt aan consumenten. Voorbeelden hiervan zijn de huis-aan-huisverkoop en de verkoop op evenementen, op de openbare weg, op privaat domein grenzend aan de openbare weg of op openbare markten.
Als je op die manier je producten of diensten aan de man wil brengen, heb je geen leurkaart meer nodig. Sinds 1 april 2024 heeft een ambulante handelaar niet langer een voorafgaande machtiging, ook wel gekend als de leurkaart, nodig om zijn activiteiten in het Vlaams Gewest uit te voeren.
Vanaf dan wordt er voor er een standplaats toegewezen wordt op de openbare markt of het openbaar domein nagegaan of de onderneming een inschrijving heeft in de Kruispuntbank van Ondernemingen die de ambulante activiteit toelaat. De organisator of controle-instantie kan, zoals voorheen, de actuele gegevens van de onderneming controleren in de KBO. Daar vindt die ook de namen van de wettelijke vertegenwoordigers in terug. Men kan zich daarvoor bijvoorbeeld baseren op het ondernemingsnummer dat op het marktkraam of de marktwagen moet terug te vinden zijn.
Je hebt steeds de toelating nodig wanneer je als ambulante handelaar wenst te verkopen.
Regelgeving
- Wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten.
- Wet van 4 juli 2005 tot wijziging van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening van ambulante activiteiten en de organisatie van openbare markten.
- Koninklijk Besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten.
- Besluit van de Vlaamse regering van 21 april 2017 houdende de wijziging van diverse bepalingen van het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten.